UTEMELJEN "HRVATSKI INTELEKTUALNI KRUG '04"

"Hrvatski intelektualni krug '04", koji će se zauzimati za jednakopravnost hrvatskog s drugim narodima u BiH, utemeljen je u petak u sklopu Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

"Odlučili smo pokrenuti hrvatske intelektualce u BiH i ne samo hrvatske intelektualce - već upoznati svjetsku javnost sa situacijom koja je nametnuta hrvatskom narodu u BiH", rekao je Zdravko Kordić, predsjednik društva, objašnjavajući razloge utemeljenja "Hrvatskog intelektualnog kruga '04".

Kordić je kazao da je upitna opstojnost hrvatskog naroda kao suverenog naroda u Bosni i Hercegovini.

Novoutemeljeni Intelektualni krug objavio je u petak i posebnu Deklaraciju kojom se pozivaju svi hrvatski intelektualci u BiH, Hrvatskoj i diljem svijeta da "podupru naš zahtjev za jednakopravnošću i suverenošću u našoj državi Bosni i Hercegovini", piše u Deklaraciji.

U tekstu Deklaracije Krug upozorava da je hrvatski jezik u neravnopravnom položaju u BiH te da su Hrvati neravnopravni u medijima i školstvu u BiH.

Deklaracijom se predlaže ustroj BiH po švicarskom modelu te se traži "jednakopravnost federalnih jedinica (županija ili regija) u središnjim državnim tijelima".

"Federalne jedinice (županije ili regije) trebaju biti utemeljene na nacionalnom, povijesnom, kulturološkom i gospodarskom načelu. One trebaju biti cjelina", navodi se u Deklaraciji u kojoj se ne precizira broj "federalnih jedinica" u BiH.

(Hina) pg rt

Pročitajte više