Utvrđen program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

ODBOR za obilježavanje 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., pod predsjedanjem vukovarskog gradonačelnika Vladimira Štengla, utvrdio je program i raspored događaja za odavanje počasti vukovarskim žrtvama u stvaranju samostalne hrvatske države, priopćio je gradonačelnikov Ured.

Program se održava pod sloganom "Zazvonite zvona sa svih zvonika".

Na dan sloma vukovarske obrane, 18. studenoga, gradskim će ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata proći u koloni sjećanja sudionici obilježavanja "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.", predvođeni pripadnicima 204. vukovarske brigade.

Odbor poziva sudionike kolone da ponesu ružu koju će, nakon dolaska na Memorijalno groblje, položiti na grobove poginulih hrvatskih branitelja.

Također poziva da se taj dan, kad je predviđeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, oglase zvona sa svih zvonika u Hrvatskoj. Misu za sve poginule i nestale u obrani Vukovara predvodit će biskup dubrovački msgr. Želimir Puljić.

Obilježavanje Dana počinje 10. studenoga predstavljanjem knjige pjesama Nevenke Nekić "Anđeo tame" u Gradskom muzeju u Vukovaru.

U srijedu, 17. prosinca, u Pastoralnom centru sv. Bone održat će se večer duhovne i domoljubne pjesme, recitala i proze "Predvečernji spomen" uz nastup klape "Jelsa" i učenika vukovarske Gimnazije.

U petak, 19. studenoga, odat će se počast stradalima u "Borovo commercu", na obali Dunava u Borovu i farmi "Lovasu", a misu za poginule i nestale u crkvi Gospe Fatimske u gradskoj četvrti Borovu služit će msgr. Nikola Dogan.

U Pastoralnom centru sv. Bone predavanje "Paradigma muke Vukovara i Dubrovnika u apokaliptičkim vizijama suvremenih crnogorskih umjetnika" održat će Milorad Nikčević, a predavanje "Sveti Bono - mučenik rimski i vukovarski" gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru fra Zlatko Špehar.

U subotu, 20. studenoga, u predvorju Hrvatskog radija Vukovara otkrit će se spomen-poprsje reportera te radijske postaje u Domovinskom ratu Siniše Glavaševića čiji su posmrtni ostatci ekshumirani iz masovne grobnice na Ovčari.

Taj dan u crkvi Kraljice mučenika misu za žrtve Vukovara služit će msgr. Stjepan Karalić, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će se počast stradalima u srpskom koncentracijskom logoru u "Veleprometu" te žrtvama stradalim na Ovčari, navodi se u priopćenju.

U obrani Vukovara poginulo je oko 1600 branitelja i civila, više tisuća ljudi je ranjeno, prognano je 22.000 Hrvata i ostalih nesrba, a nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo je srpske koncentracijske logore.

Pročitajte više