Utvrđena Blunkettova povezanost s izdavanjem vize dadilji

POSEBNA istraga pokrenuta na temelju optužbi o zloporabi službenih ovlasti protiv bivšeg britanskog ministra unutarnjih poslova Davida Blunketta pokazala je njegovu povezanost s ubrzanim procesom izdavanja vize dadilji njegove bivše ljubavnice, izvijestio je u utorak Reuters.

Predsjednik istražne komisije Sir Alan Budd novinarima je kazao kako je utvrđeno da je Blunkett intervenirao kako bi se filipinskoj dadilji njegove ljubavnice Kimberly Quinn pomoglo da joj se što prije izda viza, no dodao je kako nije jasno je li to učinio kako bi pomogao svojoj ljubavnici ili da bi slučaj iskoristio kako bi primjerom pokazao da se takve procedure općenito mogu ubrzati.

"Mislim da postoje dvije mogućnosti: Blunkett je zatražio poseban tretman da pomogne dadilji gospođe Quinn ili je ovaj slučaj namjeravao iskoristiti kao primjer za neučinkovit i spor rad Uprave za imigraciju i naturalizaciju", kazao je Budd.

"Nemam izravnih dokaza koji bi mi omogućili da izaberem ijednu od dviju navednih mogućnosti", također je kazao.

Buddovi zaključci mogli bi 57-godišnjem ključnom savezniku britanskog premijera Tonyja Blaira omogućiti povratak u prve političke redove nakon izbora koji bi se trebali održati u svibnju, unatoč skandalu, prenosi France Presse.

Blunkett je ranije opovrgao informacije o zloporabi svojih službenih ovlasti, a Budd je istaknuo kako je poznato da je Blunkett i ranije posredovao u slučajevima koje je po nečemu smatrao specifičnima, kada je mislio da je rad Uprave za imigraciju i naturalizaciju neučinkovit i spor.

Foto: FAH

Pročitajte više