Uvježbavanje iračkih snaga se poboljšava

Uvježbavanje iračkih vojnih i policijskih snaga se poboljšava ali nije vjerojatno da bi one mogle poduzeti samostalne misije prije druge polovice 2006. godine, ocjenjuje se u izvješću washingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije.

Centar za strateške i međunarodne studije utvrdio je na osnovu podataka Pentagona da je danas potrebno 27.000 uvježbanih iračkih vojnika no da ih je spremno samo 3428.

U studiji se utvrdilo i da je potrebno 135.000 policajaca ali da je uvježbano i spremno za djelovanje samo 50.798. Iračka nacionalna garda ima 40.115 uvježbanih pripadnika ali joj je potrebno 62.000.

"Promjene u načinu na koji Sjedinjene Države pripremaju iračke snage mogle bi stvoriti iračke snage koje su od ključne važnosti i za iračku budućnost i i za uspješno smanjenje i povlačenje snaga SAD-a iz Iraka", rekao je Washington Postu Anthony H. Cordesman iz Centra za strateške i međunarodne studije.

"Nije jasno mogu li ti novi koraci u obuci prevladati naslijeđe zapuštanja i neuspjeha, ali nude ozbiljnu nadu", rekao je Cordesman ocjenivši i da je SAD sporo priznavao potrebu za iračkim snagama koje bi bile istinski partner u borbi protiv pobunjenika.

Pročitajte više