Uz jake sigurnosne mjere počinje suđenje za bombaški napad na Baliju

Indonezijska policija u ponedjeljak je uvela posebne sigurnosne mjere oko suda na Baliju uoči početka suđenja 30ici muslimanskih terorista odgovornih za bombaški napad u listopadu prošle godine, u kojemu je poginulo 200 uglavnom stranih turista.

Pod pritiskom suzbijanja islamističkog militarizma, Indonezija će se suočiti i s brojnim kritikama ako pravosudni sustav zakaže u procesuiranju 30-ice muslimanskih terorista optuženih za najgori teroristički napad od napada na SAD 11. rujna 2001.

Gnjev među stanovnicima Balija raste s primicanjem suđenja, poput onog protiv 40-godišnjeg mehaničara po imenu Amrozi, jer se brojni građani boje doći svjedočiti zbog mogućeg gubitka samokontrole.

"Svaki put kada vidim Amrozija ogorčenost ponovno raste. Moje emocije mogu eksplodirati ako uđem u sudnicu", izjavio je vođa lokalne zajednice Dewa Rai Astawa.

Očekuje se da će se Amrozi u sudnici pojaviti među prvima u jutarnjim satima, suočen s optužbama novog antiterorističkog zakona za pomaganje u terorističkom napadu, za što je predviđena smrtna kazna.

Amrozijevi odvjetnici kazali su da suđenje na Baliju pokazuje da je najpopularnija muslimanska država poklekla pred stranim pritiskom.

(Hina) tr tr

Pročitajte više