Krstičević: Ja sam ministar obrane dok me Sabor ne razriješi

Foto: Index

MINISTAR obrane Damir Krstičević jučer je podnio ostavku na to ministarsko mjesto, a danas je održao konferenciju za medije s talijanskom ministricom obrane na kojoj je komentirao ostavku.

Damir Krstičević nije jasno odgovorio na pitanje je li dao ostavku, odnosno je li i dalje ministar, kazavši da je ministar dok ga Hrvatski sabor ne razriješi te da će javnost o svemu biti upoznata.


"Ja sam ministar obrane dok me Hrvatski sabor ne razriješi", rekao je Krističević novinarima koji su ga nakon sastanka s talijanskom kolegicom Robertom Pinotti u MORH-u pitali je li i dalje ministar.

Krstičević na tu temu više nije htio govoriti kazavši još samo: "Mislim da je sve jasno".

Na dodatno pitanje novinara je li razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem te ostaje li kod svoje ostavke, odgovorio je: "Premijer i ja razgovaramo, i kroz razgovore između mene i premijera hrvatska javnost će na vrijeme biti upoznata".

Tijek događaja:

14:20 Na upit je li i dalje ministar obrane, rekao je kako je pitanje vrlo zanimljivo.

"Ja sam ministar obrane dok me Sabor ne razriješi. Uvijek sam bio otvoren i dat ću sve moguće odgovore. Mislim da je sastanak ovog sadržaja vrlo bitan, a što se tiče ostaloga, mislim da je sve jasno", poručio je.

Upitan da jasno kaže je li ministar ili ne, odgovorio je da o svojoj odluci razgovara s premijerom.

14:15 Rekao je da su razgovarali i o doprinosu međunarodnoj sigurnosti te kako su dogovorili odlazak jedne inženjerske satnije sljedeće godine u misiju UN-a.

Dodao je i da su razgovarali o ostalim aktivnostima u okviru NATO-a te o suradnji u području ratnih mornarica.

"Ministrica me pozvala u Italiju, a rekla je i da jednom skupa možemo posjetiti hrvatske i talijanske vojnike u zajedničkoj misiji", rekao je ministar.

14:10 Ministar Krstičević na početku je odlučio zahvaliti ministrici na dolasku te je izrazio zadovoljstvo zbog posjeta koji ujedno predstavlja i prvi posjet nekog ministra iz talijanske vlade od 2004. godine, što vidi kao potvrdu prijateljskih odnosa.


"Želim zahvaliti mještanima, vatrogascima, pripadnicima vojske i policije na gašenju požara i na jednoj ogromnoj solidarnosti", nastavio je ministar i rekao kako se vidi da se situacija stabilizirala.

"Iz ovoga trebamo naučiti lekcije kako bi naši sustavi bili još bolji", poručio je i rekao da suosjeća s Italijom koju su također zahvatili požari.

13:50 Konferencija je najavljena za 14.05 sati.

Jučer podnio ostavku

Podsjetimo, ministar je jučer ujutro bio s premijerom i ministrom Božinovićem na sastanku kriznog stožera, nakon čega su obišli požarišta oko Splita.

Dok su oni bili na požarištima, predsjednica je u Salzburgu održala konferenciju za medije na kojoj je izjavila kako je po njenom mišljenju vojska trebala ranije izaći na teren.

Nekih sat i pol nakon te izjave, ministar je podnio ostavku.

Premijer odbio prihvatiti ostavku

Predsjednica je ubrzo izjavila kako ne prihvaća ministrovu ostavku, iako nema ovlasti da je prihvati niti odbije i kako kritika nije bila upućena njemu jer je vojska odradila odličan posao.

Premijer je nedugo zatim održao konferenciju za medije na kojoj je također rekao da ne prihvaća ostavku ministra.

Pročitajte više