UŽIVO Prvi je dan štrajka u školama, pristižu reakcije

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NAKON što su jučer propali pregovori predstavnika vlade i školskih sindikata, predstavnici sindikata su objavili kako danas kreće štrajk u osnovnim i srednjim školama. 

Predsjednici Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem, i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihalinec, jučer su izvijestili kako će danas škole u cijeloj zemlji štrajkati dok će ostale dane sudjelovati po nekoliko županija. 

Propalo mirenje, počeo štrajk

Mirenje je propalo jer je vlada odbila zahtjev za povećanjem koeficijenta složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja za 6 posto. 

Vlada je ponudila 4 posto, što su sindikati odbili. 

>>Objavljeno koje škole su sutra u štrajku

Ministrica Divjak je nakon propalog mirenja rekla da je ljuta, a na presici je poručila da su ravnatelji dužni na stranicama škola roditelje obavijestiti kako će škole biti organizirane za vrijeme štrajka.

Štrajk je tako počeo danas, a počele su pristizati i prve reakcije. 

Reakcije na štrajk pratite uživo na Indexu:

12:25 Za Srednja.hr su se očitovali iz CARNet-a o padu školskih stranica.

“Sve škole su smještene na istom sustavu te on ne pravi razliku po školama, već poslužuje stranice svih škola po redu kako ih korisnici žele učitati. Osigurali smo dodatne tehničke resurse da bismo osigurali redovno funkcioniranje sustava, no u slučajevima vršnih opterećenja još uvijek je moguće preopterećenje ili usporen rad sustava. Radi se o sustavu iz 2006. godine, čija je zamjena planirana u okviru druge faze programa e-Škole”, poručili su o jučerašnjem padu brojnih stranica škola.

12:06 Iz sindikata Preporod su izvijestili kako je protekao štrajk članova njihovog sindikata.

Javljaju kako je u štrajku sudjelovala 331 od 380 podružnica u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, u kojima organizirano djeluje Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod.

Dodaju kako se štrajku kojim se zahtijeva povećanje plaće svim zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama odazvalo 81,36 posto članstva u ustanovama i 75,69 posto članstva u srednjim školama.

Opširnije…

11:51 Ministar rada Josip Aladrović je rekao da vlada nije spremna mijenjati koeficijente prosvjetarima, a HDZ neće pristati na ultimatume HNS-a koji prijeti izlaskom iz koalicije ako se ti koeficijenti iduće godine ne povećaju za 4,3 posto.

Dodao je i da je ponudom od četiri posto povećanja plaća u prosvjeti, odnosno s 320 milijuna kuna, vlada jasno pokazala želju za uređenjem sustava te da je pozicija vlade "vrlo jasna". Opširnije...

11:43 Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja izjavila je danas za Srednja.hr kako je zadovoljna odazivom na štrajk.

“Djelatnici u sustavu obrazovanja konačno su shvatili da se moraju izboriti za svoja prava”, poručila je jutros.

“Kako za sada znamo, štrajka se u većini škola, a trebat će nam zaista dosta vremena dok sve ne zbrojimo i ne dobijemo točan broj školi koje su u štrajku", dodala je.

Štrajk je prokomentirao i Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, rekavši kako je ovo bio jedan od lakših štrajkova za organizaciju.

“Iza nas je bogato iskustvo u organiziranju štrajkova, a budući da štrajkaju svi sindikati, nije bilo problema u organizaciji”, dodao je za Srednja.hr.

11:33 Štrajk je komentirao i ministar Pavić.

"Treba sjesti za stol i razgovarati, ova vlada je učinila jako puno za javne službenike, 11 posto su rasle plaće do sada u mandatu. U mjesecu kada je ponuđeno dodatnih dva posto samo učiteljima i još dva posto sljedeće godine, stvarno ne vidimo razloga za štrajk", kazao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Pavić.

Dodao je kako su uvijek u HDZ-u isticali da na ultimatume ne pristaju. Opširnije...

11:25 Ministar graditeljstva i pomorskog uređenja Predrag Štromar novinarima je kratko komentirao izjavu glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića da je HDZ spreman na razgovore s HNS-om i na sve moguće scenarije.

"Reforma je u školama, na redu su učitelji", kazao je Štromar.

11:20 Prvog dana štrajka u osnovnim i srednjim školama Divjak je, na pitanje je li današnja sjednica vlade njena posljednja, ustvrdila da je njezina zadaća provođenje reformi u sustavu odgoja i znanosti, a povećanje plaća učiteljima i nastavnicima dio je reformskih procesa.

"Molim učenike i roditelje za strpljenje i razumijevanje. Moramo poštivati pravo na štrajk, ali i brinuti o sigurnosti učenika. Vrata škola trebaju biti otvorena, a ravnatelji moraju s roditeljima i učiteljima organizirati da učenici budu na sigurnom kada se štrajka", poručila je Divjak. Opširnije...

11:11 O štrajku se oglasio i Forum Mladih SDP-a koji je na Twitteru podržao štrajk.

11:05 Na štrajk je reagirao i zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić. Bandić je dao punu podršku učiteljima i nastavnicima, poručio kako od premijera očekuje promptnu reakciju da danas to riješi i da djeca, rekao je, idu u školu.

Istaknuo je da ima povjerenja u premijera Andreja Plenkovića, u njegovu razboritost i mudrost jer, dodao je, on isto tako zna da Hrvatske nema bez 'živih ljudi, obrazovanih i zaposlenih ljudi, a učitelji su temelj hrvatskog obrazovanja'.

Upitan kako komentira izjavu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da je ona za povećanje plaća učiteljima i nastavnicima, a HNS prijeti izlaskom iz vladajuće koalicije, Bandić je naglasio da je ministrica to trebala riješiti. Podsjetio je da su iz Stranke rada i solidarnosti još u kolovozu apelirali na nju da to riješi.

"A što se tiče vašeg pitanja o izlasku HNS-a iz koalicije - zadnji će izići iz koalicije jer su slatke foteljice Janafa, državnih tajnika, ministrice, potpredsjednika vlade i tako dalje. Korbačom će ih tjerati iz vlade, jedino korbačom", tvrdi Bandić. Opširnije...

11:00 Na štrajk se osvrnuo premijer Plenković na sjednici vlade rekavši kako je štrajk apsurdan i nepotreban. 

"Razgovarali smo sa sindikatima, provedeno je mirenje. Ponudili smo im 2 posto povećanje plaća u ovoj i isto toliko u idućoj godini. Iz nekog nedokučivog razloga sindikati to nisu prihvatili", rekao je Plenković na početku sjednice vlade. 

Umjesto da prihvate ponudu vlade, ustrajali su u zahtjevu za promjenom koeficijenata učitelja i nastavnika, što se regulira uredbom koju donosi vlada. Nije postojao opravdan razlog za ovaj štrajk, rekao je. Opširnije...

Pročitajte više