UZNEMIRUJUĆE Treba li zabraniti petarde?

Foto: MUP

BOŽIĆNO i novogodišnje vrijeme doba je koje mnogi slave uz pirotehniku. I dok neke bacanje eksplozivnih naprava zabavlja, drugi smatraju kako je riječ o opasnoj zabavi koja usput remeti javni red, mir i svakodnevni život građana, a loše utječe na djecu, kućne ljubimce i razne skupine ljudi osjetljive na eksploziju i buku.

Pitanje treba li zabraniti petarde nije sasvim točno. One su većinu godine - zabranjene. Iznimka je tek ovih nekoliko dana oko Nove godine. Bacanje pirotehnike nije dozvoljeno čak ni na Božić, iako je baš tada možemo čuti na svakom koraku. A što će tek bit večeras...

Pirotehnička sredstva mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to samo u specijaliziranim trgovinama. Koristiti ih se smije samo od 27. prosinca do 1. siječnja. Dakle, šest dana godišnje.

Kazne za nedozvoljeno korištenje pirotehnike kreću se od 1000 do 15000 kuna za fizičke osobe te od 10 do 80 tisuća kuna za pravne. Za roditelje ili zakonske skrbnike djece mlađe od 14 godina koje je koristilo pirotehniku, kazna je od 1000 do 3000 kuna.

Policija svake godine upozorava na opasnosti od petardi, a tako je i ove godine provedena akcija Mir i dobro koja se održava već četvrt stoljeća.

"Unatoč upozorenjima policije te niza preventivnih, ali i represivnih aktivnosti tijekom prošlogodišnje operativne akcije Mir i dobro od zlouporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava zabilježeno je: 12 lakih i 4 teške tjelesne ozljede (među kojima je bilo jedno dijete i jedna maloljetna osoba), propucavanje sedam objekata od čega jedna obiteljska kuća i šest vozila. Također je  oduzeto 74 komada raznog oružja, 5472 komada streljiva raznog kalibra, jedan kilogram eksploziva, tri komada raznih eksplozivnih sredstava te 721 razno pirotehničko sredstvo. Međutim, ipak važno je istaknuti da je broj ozljeđivanja tijekom operacije Mir i dobro 2017./2018. godinu smanjen za skoro 50 posto u odnosu na prethodnu (u akciji 2016./2017. evidentirano je 8 teških i 26 lakših ozljeda)", rečeno je prije nekoliko tjedana na predstavljanju ovogodišnje akcije Mir i dobro.

Također mnogi prijatelji životinja apeliraju na to da se zabrani pirotehnika jer smatraju da se radi o nepotrebnom uznemiravanju životinja.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više