V. Pavić izvijestila o boravku zagrebačkog izaslanstva u Moskvi

ZAGREBAČKA gradonačelnica Vlasta Pavić danas je izvijestila o boravku zagrebačkog izaslanstva u Moskvi od 10. do 13. veljače ocjenjujući da je zadovoljna susretom s moskovskim gradonačelnikom, ali ne i provedbom protokola o gospodarskoj i kulturnoj suradnji potpisanim 2001. između dva grada.

Navela je da su osnovane dvije radne skupine: za gospodarstvo i za kulturu koje će ubuduće raditi na provedbi tog protokola budući da o dosadašnjem radu na tom planu nema nikakvih izvješća.

´Više ne možemo pozivati ljude da dođu u Zagreb i popiju kavu već ćemo ozbiljno pristupiti međunarodnoj suradnji´, rekla je Pavić najavljujući osnivanje novog Gradskog ureda za međunarodnu suradnju.

Zamjenik gradonačelnice za gospodarstvo Stipe Tojčić najavio je da će u ožujku rusku metropolu posjetiti predstavnici ´Gredelja´, ´Končara´ i ´Đure Đakovića´ kako bi se konačno utvrdilo postoji li interes Zagreba za izgradnju lake željeznice te za suradnju na modernizaciji vlakova i plasmanu tramvajskih vozila.

U Moskvu su pozvani i predstavnici Karlovačke i Zagrebačke pivovare.

Grad Zagreb će s HGK-Komorom Zagreb biti svojevrsna poveznica zagrebačkih i moskovskih tvrtki, a ispitat će se i ruska tehnologija za pročišćavanje vode ozonom koja je Zagrebu ponuđena u Moskvi.

´Grad Zagreb sigurno može pronaći svoj interes u Moskvi čiji je godišnji gradski prihod 10 milijardi eura´, rekao je pročelnik Ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo napominjući da je za suradnju zainteresirana i Međunarodna skupština gradova zemalja bivšeg SSSR-a, slična udruzi Metropolis, posebice za ulaganje u turizam na Jadranskoj obali u čemu prednjači upravo Moskva.

Dogovorena je i kulturna suradnja pa će tako u Gradskoj knjižnici Zagreb biti organizirani Dani ruske kulture s izložbom knjiga, Zagrebačko kazalište mladih surađivat će s Dramskim kazalištem Puškin, a Zagreb će pronaći i prostor prikladan za ruski Kulturno-informativni centar, rečeno je na konferenciji za novinare.

Pročitajte više