Vagnerovci doživjeli poraz u afričkoj zemlji: "Zaplijenili smo im vojne kamione"

Foto: Twitter

PLAĆENICI iz privatne vojne kompanije Wagner pretrpjeli su teške gubitke u borbama između vladinih trupa i pobunjenika oko kontrole nad unosnim rudnicima zlata u Srednjoafričkoj Republici. Sukobi dolaze usred rastuće nestabilnosti u zemlji bogatoj resursima, koja je posljednjih godina postala jedno od glavnih središta utjecaja Rusije u podsaharskoj Africi.

Ofenzivu vladinih snaga je predvodio dio od procijenjenih tisuću vagnerovaca koji su stacionirani u Srednjoafričkoj Republici od 2018. godine. Wagner je utemeljio Jevgenij Prigožin, biznismen koji ima bliske veze s Kremljom, a njegovi borci su raspoređeni u desetak afričkih zemalja u sklopu ruskog nastojanja da proširi moć na afrički kontinent i financijski profitira na vrijednim resursima. 

Sjedinjene Države su prošlog mjeseca označile Wagner kao "značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju", ponajprije zbog njegove sve veće uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu. U Srednjoafričkoj Republici Wagnerovi borci brane režim Faustina-Archangea Touadére od kontinuiranih pobunjeničkih napada na glavni grad Bangui, te su već ranije pojavljivale optužbe na njihov račun zbog kršenja ljudskih prava.

"Postavili smo zasjedu i oni su upali u zamku"

Najnoviji sukobi pobunjenika s vagnerovcima i vladinim trupama su počeli prije dva tjedna u gradu u blizini granice s Kamerunom i Čadom. Prošlog vikenda ponovno je eskaliralo nasilje u blizini granice sa Sudanom. Pobunjenički izvori tvrde da je između sedam i 17 Wagnerovih boraca stradalo tijekom posljednjih sukoba, piše Guardian.

“Izgubili smo dvoje (ubijenih) i imamo mnogo ranjenih, ali smo ih porazili i zaplijenili mnogo vojnih kamiona... Postavili smo zasjedu i oni su upali u zamku”, rekao je Ahmadou Ali, viši vođa pobunjeničke Koalicije domoljuba za promjene. Analitičari kažu da je teško utvrditi pouzdane brojke, ali kako je jasno da je Wagner pretrpio relativno velike gubitke.

Izvor blizak nacionalnoj vojsci je kazao kako je sedam Rusa ubijeno u zasjedi, što je jedan od najvećih Wagnerovih gubitaka u Africi još od borbi protiv islamističkih pobunjenika u Mozambiku 2019. godine. Pobunjenički vođa Ali tvrdi da nacionalna vojska nije sudjelovala u borbama. 

Zemlja se suočava s ekonomskim kolapsom

“Bila je to bitka između nas i Rusa. Oni su samo koristili vladine trupe da legitimiziraju stvari. Rusi su zauzeli cijelu zemlju. Oni su posvuda: čuvaju granice i vidite ih posvuda gdje ima (vrijednih) resursa. Ukrali su sve naše resurse”, dodao je Ali.

Analitičari smatraju da je Touadérin režim i dalje snažan, ali i da novo nasilje ukazuje na sve veću nestabilnost u zemlji. Srednjoafrička Republika, jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, suočava se s ekonomskim kolapsom.  

"Vlada u Banguiju potpuno je bez novca. Wagner ne kontrolira u potpunosti sva rudarska nalazišta i na nekoliko lokacija se još vode borbe. Kretanje skupine (u pogranične zone) promijenilo je dinamiku sukoba jer su se tamošnje pobunjeničke frakcije ujedinile pred zajedničkim neprijateljem kako bi zaštitile svoje prihode od rudarstva", govori Enrica Picco, direktorica međunarodne krizne skupine za središnju Afriku.

Wagner pokušava uspostaviti kontrolu nad zlatom i dijamantima

Marie-Reine Hassen, bivša diplomatkinja i oporbena političarka, vjeruje da bi se predsjednik trebao odreći vlasti. “On gubi i nitko ga ne želi, znam da on to neće učiniti, ali država je u kaosu. Ljudi umiru od gladi, nema čiste vode, nema struje”, izjavila je Hassen.

Prošle godine su sukobi izbili nakon što su Wagnerovi borci napali rudnike zlata duž granice Srednjoafričke Republike sa Sudanom. Deseci rudara ubijeni su u najmanje tri napada, a svjedoci s kojima je razgovarao Guardian opisali su "masakre" boraca koje su identificirali kao vagnerovce, a koji su zauzeli rudnike i kampove ispunjene radnicima migrantima tijekom razdoblja od šest tjedana.

Otkako je Wagner stigao u Srednjoafričku Republiku, pokušao je uspostaviti kontrolu nad protokom zlata i dijamanata u sklopu šireg nastojanja da osigura resurse. Analitičari vjeruju da je skupini za izvršene usluge isprva obećano zlato i druge rudarske koncesije, umjesto plaćanja u gotovini.

"Intervencije Wagnera povezane s većim stradavanjem civila"

Navedene usluge dobile su na važnosti jer se ruska rublja našla pod pritiskom ekonomskih sankcija nakon invazije Moskve na Ukrajinu. Plemeniti metali, osobito zlato, mogli bi pomoći režimu Vladimira Putina da preživi posljedice sankcija.

Novi sukobi su jasan pokazatelj kako su intervencije Wagnera često povezane s povećanim brojem smrti civila, unatoč tome što se skupina hvali da se protiv pobunjenika bori učinkovitije od mirovnih snaga UN-a ili konvencionalnih trupa koje su rasporedile bivše kolonijalne sile poput Francuske.

"Vagnerovci nemaju službene oznake ili obilježja"

Studija nevladine organizacije pokazuje da su civili bili meta u više od polovice slučajeva političkog nasilja koje je uključivalo Wagner u Srednjoafričkoj Republici, te u 71% slučajeva u Maliju, gdje su ruski plaćenici raspoređeni krajem 2021. kako bi pojačali vojni režim dok su se francuske trupe povlačile.

"U oba slučaja, ovo premašuje stopu nasilja nad civilima koje su počinile savezničke državne snage, kao i glavne pobunjeničke skupine", navodi nevladina organizacija. Human Rights Watch je u izvješću iz svibnja prošle godine potvrdio da su snage u Srednjoafričkoj Republici koje su svjedoci identificirali kao Ruse tukle, mučile i ubijale tamošnje civile od 2019. godine. 

Iz Human Rights Watcha su dodali kako vagnerovci nisu nosili određenu uniformu i nisu imali službene oznake ili druga obilježja na temelju kojih bi ih se moglo razlikovati.

Pročitajte više