Val hladnoće diljem Europe odnosi ljudske žrvte

BROJ žrtava hladnog vala koji je pogodio istočni dio Europe u ponedjeljak je porastao posebno u Poljskoj, Ukrajini, Rusiji, Turskoj pa i Njemačkoj, ali hladnoća vjerojatno neće stići do zapadnog dijela europskog kontinenta jer meteorolozi najavljuju za srijedu zatopljenje sa snijegom, javljaju agencije.

Hladnoća je izazvala značajan pad temperature - do minus 33 u Moskvi prošli tjedan, što nije zabilježeno posljednjih 20 godina na tom području, ili minus 20 u Berlinu i minus 26 u Varšavi u ponedjeljak, javlja France Presse.

Ukupno je 39 osoba preminulo od hladnoće u Poljskoj od četvrtka, čime je ukupan broj žrtava ove zime porastao na 161, objavila je poljska policija u utorak, a prenijela agencija France Presse. U nekim dijelovima zemlje u utorak je temperatura pala na 35 stupnja ispod ništice. Niske temperature su poremetile javni prijevoz, prekinule isporuke električne energije, a i više od 1.200 škola je zatvoreno.

Oko 40 osoba je preminulo od hladnoće u tri baltičke države, javlja agencija Reuters. Prema latvijskoj hitnoj službi, u toj je zemlji 20 osoba preminulo od hladnoće. U Estoniji je od zime umrlo pet osoba, a u Litvi 14. Temperature su se na Baltiku spustile na 20 do 30 stupnjeva ispod ništice, dodaje Reuters.

U Ukrajini je, prema podacima ministarstva zdravstva, hladnoća do sada odnijela 30 života, javlja agencija Itar Tass.

Tijekom vikenda samo u Rusiji je od hladnoće umrlo 57 osoba, javljaju agencije. Zbog rekordno niskih temperatura, u ponedjeljak je 12.000 ljudi u Podolsku južno od Moskve ostalo bez grijanja. No u Moskvi se polako obnavlja promet - počeli su voziti trolejbusi i tramvaji, prenosi Itar Tass.

Broj žrtava polarne hladnoće, koji hara Rumunjskom četiri dana, narastao je u utorak na 16, objavile su lokalne vlasti. Najviše je hladnoćom pogođen istočni dio zemlje, ali je promet u cijeloj Rumunjskoj poremećen zbog hladnoće kao i isporuka električne energije, a i zatvoren je određen broj škola.

U Njemačkoj je u noći s ponedjeljka na utorak od hladnoće preminula peta osoba ove zime, objavila je policija, a prenijela agencija Associated Press. Njemačku su također zahvatile rekordno niske temperature, tako da je u noći s ponedjeljka na utorak u Bavarskoj temperatura pala na 33 stupnjeva ispod ništice.

U Turskoj je pak zbog leda i snijega na cestama šest osoba poginulo, a 50-ak ih je ozlijeđeno.

U Istanbulu su zbog snijega koji je počeo padati u nedjelju navečer u prometnim nesrećama poginule četiri osobe, a 33 su ozlijeđene. U Ankari su također u prometnoj nesreći zbog leda na cesti dvije osobe poginule, a petnaest ih je ozlijeđeno. Turska meteorološka služba najavljuje da će snijeg u Turskoj padati do četvrtka, a temperature se spuštaju na 12 stupnjeva ispod ništice.

Val polarne hladnoće u Turskoj je zahvatio sjeverni i istočni dio zemlje gdje su mnoga kućanstva ostala bez električne energije.

Val hladnoće sa snijegom i snažnim vjetrom zahvatio je i Grčku gdje su poremećeni cestovni i zračni promet, a mnoge su škole zatvorene.

U Francuskoj je hladnoća odnijela jedan život u noći s ponedjeljka na utorak, javlja France Presse.

U Mađarskoj, također zahvaćenoj polarnim valom hladnoće, u ponedjeljak je jedan starac preminuo od hladnoće.

Hrvatski mediji u utorak pišu o velikoj hladnoći koja je zahvatila Hrvatsku i prenose apel Ine potrošačima da se smanji potrošnja plina.

Temperature su se spustile do 15 stupnjeva ispod ništice u većem dijelu Hrvatske, pišu Jutarnji list i Večernji list, te dodaju da je Primorje i Dalmaciju zahvatila jaka bura koja je ometala promet.

Pročitajte više