Val nasilja u Zagrebu, policija nemoćna: "Roditelji, pregledajte što vam djeca nose u ruksacima!"

ZAGREB više nije siguran grad, smatra to većina njegovih žitelja, pogotovo nakon vala nasilja koji se počeo događati u metropoli. Samo u posljednja 24 sata dogodilo se nekoliko brutalnih napada - na Trešnjevci su šestorica huligana napali 20-godišnjaka, ukrali mu sat pa usput pretukli i strpali u bolnicu, dok su u Trnju petorica nasilnika bez ikakvog povoda napali 28-godišnjaka koji je trčao uz Savu, brutalno ga pretukli pa ga htjeli baciti u Savu.

> Huligani brutalno pretukli 28-godišnjaka pa ga htjeli baciti u Savu

> Šestorica huligana napali 24-godišnjaka, orobili ga i smjestili u bolnici

U noći sa četvrtka na petak, nakon košarškaške utakmice u Ciboni, desetak je pripadnika BBB-a u blizini Tehničkog muzeja napalo petoricu mladića, inače pripadnika dočasničke škole, među kojima je bilo i stranaca. Jedan od stranaca, inače državljanin Bosne i Hercegovine, završio je nakon napada na liječenju u Dubravi, s frakturom jagodične kosti. Istoga dana petorica BBB-a napala su jednog mladića i dvije djevojke, za koje je utvrđeno da su punkeri.

Noževi, bokseri, metalne palice na razvlačenje i bejzbolske palice samo su neki od rekvizita kojima se huligani koriste pri napadima. Napadači su, kako je policija izvijestila, uglavnom mladići u dobi od 18 do 21 godine. Za neke od njih, kako je također izvijestila policija, utvrđeno je da su pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys te njezina ogranka Agram Crewa.

Huliganski napadi pogotovo su eskalirali nakon ubojstva Frane Despića, koji je izboden nožem u zagrebačkom parku Ribnjak.

"Roditelji, provjerite što vam djeca nose u torbama", kazao je načelnik PUZ-a Marijan Tomurad na današnjoj novinskoj konferenciji, izvadivši metalnu palicu na razvlačenje sa čeličnom kuglom na vrhu, zakamufliranu kao kišobran. To može, kazao je, biti vrlo opasno oružje kojim se nekome mogu nanijete ozbiljne tjelesne ozljede.

"Radi se o iznimnoj drskosti"

Nakon što je naveo nekoliko primjera nasilja u proteklih nekoliko dana, među kojima su i gore navedeni, Tomurad je kazao kako se u dva slučaja u kojima su sudjelovali navijači, radi o iznimnoj drskosti jer, kako je rekao, "navijači nisu bili ni drogirani ni pijani, dakle bili su svjesni što čine".

Tomurad je prokomentirao i zašto pojedinim navijačima na nedavno održanoj utakmici Dinamo-Šibenik na zagrebačkom Maksimiru, nije bilo dozovoljeno unijeti transparente. Na transparentima je, podsjećamo, pisalo: "U tuđoj smrti se naslađujete, na nasilje pozivate", "Ni pokojne sinove heroja ne poštujete", "Frankie, R.I.P" i "Hrvatska, srami se".

"Stvarno ne znam čega bi se to Hrvatska u odnosu prema navijačima trebala sramiti", kazao je Tomurad, dodavši kako na stadionu nije mjesto "nikakvim političkim porukama ni porukama koje nemaju veze s utakmicama kluba ili reprezentacije".

Kazao je kako će policija i dalje činiti sve što je u njezinoj moći da spriječi huliganske napade na zagrebačkim ulicama, no apelirao je ipak kako je na pravosudnim tijelima da "takve huligane stave na mjesto gdje pripadaju".

K.C.
Foto: Index

Pročitajte više