Valionis u zagrebu: Litva će pomoći hrvatsko približavanje EU

MINISTAR vanjskih poslova Litve Antanas Valionis izjavio je u Zagrebu da će Litva pomoći Hrvatskoj u procesu približavanja EU i NATO-u.

´Imamo bogato iskustvo u pregovorima s EU i spremni smo ga podijeliti s Hrvatskom´, rekao je Valionis nakon sastanka s hrvatskim kolegom Toninom Piculom.

Litva je prošle godine okončala pregovore s EU nakon čega joj je upućen službeni poziv za priključenjem.

Picula je čestitao na tom uspjehu ocijenivši ga korisnim i za Hrvatsku. ´To je dobra vijest za Hrvatsku jer smo dobili zagovornika koji će pomoći Hrvatskoj u priključenju EU´, rekao je Picula.

Dvojica ministara razgovarali su i o bilateralnoj suradnji dviju zemalja koje su do sada potpisale šest sporazuma, a ostvaruju robnu razmjenu od oko pet milijuna dolara.

´To je nedopustivo malo´, ocijenio je Picula, pozvavši litvanske gospodarstvenike da posjete Zagreb i Hrvatsku. Dodao je da ga ohrabruje sve veće zanimanje Litvanaca za našu zemlju i naveo podatak da je Hrvatsku prošle godine posjetilo 15 tisuća turista iz te baltičke zemlje.

Ministar Valionis popodne bi se trebao sastati s predsjednikom Hrvatskog sabora Zlatkom Tomčićem, ministrom za europske integracije Nevenom Mimicom i predsjednikom Republike Stjepanom Mesićom.

Pročitajte više