Vanjski dug BiH dvije milijarde eura

Bosna i Hercegovina s vanjskim dugom koji je nešto veći od dvije milijarde eura pripada srednje zaduženim zemljama u usporedbi s drugim tranzicijskim državama i u stanju je redovito namirivati prispjele novčane obveze, konstatiralo je u četvrtak Vijeće ministara, odnosno vlada BiH.

Vijeće ministara BiH je konstatiralo da je vanjski dug zaključno s prosincem 2004. godine iznosio tri milijarde i 977 milijuna konvertibilnih maraka (2,03 milijarde eura).

Kako je novinarima u Sarajevu izjavio zamjenik ministra financija Jusuf Kumalić ovaj iznos vanjskog duga doseže 31 posto bruto društvenog proizvoda.

Strukturu duga ocijenio je povoljnom jer je uglavnom riječ o dugoročnim zajmovima s višegodišnjim grace razdobljem i kamatom koja se kreće između jedan i dva posto.

Stanje vanjske zaduženosti BiH tijekom 2004. godine nije povećano u odnosu na prijašnju godinu. Kreditne obveze prema inozemstvu BiH izmiruje tako što Federacija BiH otplaćuje 2,5 milijardi KM a Republika Srpska 1,4 milijardi.

Ovo se odnosi na vanjski dug nastao do početka rata 1992. godine odnosno na onaj nastao nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Neovisno o tome entiteti su se dodatno zadužili za oko 65 milijuna KM što sami i otplaćuju.

Najveći dio vanjskog duga od 51,24 posto BiH ima prema Svjetskoj banci, na Pariški klub otpada nešto manje od 24 posto, Londonski 6,58 posto te na Međunarodni monetarni fond četiri posto.

(Hina) xrm ys

Pročitajte više