Vapaj radnika KIM-a: Nemojte poništavati natječaj!

NAKON što je danas Chemoderm odustao od kupnje KIM-a, predstavnik radnika Dubravko Desović je uputio vapaj neka se natječaj ne poništava, već neka HFP izabere kupca između preostala dva ponuđača.

>> Chemoderm odustao od kupnje KIM-a 
>> Matijašević pozdravio Šimićevu odluku o odustajanju od kupnje KIM-a

"Ne poništenje natječaja, za Boga miloga! KIM i radnici ionako su na škrgama i HFP bi trebao izabrati kupca između preostale dvojice ponuđača", rekao je Desović za Radio Mrežnicu.

"Ako je gospodin Šimić, na žalost iz svojih subjektivnih ili objektivnih razloga odustao, postoje još ponude koje su važeće pa neka se izabere jedna od te dvije preostale ponude. Mi smo u svakom slučaju protiv poništavanja natječaja, pa gdje onda idemo, novi natječaj? Pa, kamo će se to odvući? A i ovako smo na škrgama...", dodao je.

Močnik: Zadnjih pet, šest godina radimo kao da je KIM u stečaju

Nakon objave Šimićevog odustanka od kupnje KIM-a, oglasio se i predsjednik Udruge mljekara i kooperanata KIM-a Zdenko Močnik. On je za Radio Mrežnicu rekao kako ne pozdravlja Šimićevu odluku jer to samo znači da se "agonija kooperanata, koji već pet godina rade kao da je mljekara u stečaju, nastavlja", no "ako Šimićevo jamstvo stvarno nije izvedivo onda je ipak bolje da se povukao".

"Ako je doista medijski istup stranačkih čelnika i političkih djelatnika rasvijetlio pozadinu ponude Chemoderma onda je bolje da se povuče ako to jamstvo stvarno nije izvedivo. Jer što bi nam vrijedila privatizacija kakvu smo imali ili koja bi nas dovela nakon nekih pet mjeseci, godine ili maksimalno dvije godine u stečaj. Ne da pozdravljam odluku gospodina Šimića nego se jednostavno slažem s načinom kako je postupio u datom trenutku", rekao je Močnik.

"Ja sam samo kooperant i znam da je nama već pet, šest godina kao da je stečaj KIM-a. Mi se praktički navlačimo za svaku mjesečnu isplatu, a da vam o perspektivama proizvođača mlijeka ne govorim. Perspektiva nam je nikakva dok imamo takvu mljekaru i takvu poslovnu politiku iza sebe. Stečaj, da li je izvjestan ili nije ne znam, ali znam da ne može donijeti ništa dobro. To bi bilo vrlo teško posebno za zaposlenike jer vjerujem da bi kooperanti našli prođu za svoje proizvode", nastavio je Močnik.

"Mi smo još uvijek spremni čekati. Ja vjerujem, jer neke strukture obećavaju da je poljoprivreda prioritet države, pa ja vjerujem da je onda proizvodnja mlijeka prioritet Karlovačke županije. S tog stanovišta mislim da određeni ljudi mogu nešto učiniti, a mogu jer ih imamo, tamo su u Zagrebu", rekao je.

HSLS i HSS: Unatoč odustajanju, natječaj treba istražiti DORH

Unatoč objavi o tome da je Chemoderm odustao od kupnje, HSLS i HSS su danas održali konferenciju za novinare na kojoj su zatražili da natječaj za kupnju KIM-a ispita Državno odvjetništvo, "bez obzira na činjenicu da je Šimić odustao od kupnje".

Dok je potpredsjednik HSS-a Božidar Pankertić odluku o prodaji 16 milijuna kuna vrijednog KIM-a tvrtki čija ukupna imovina ne prelazi tri milijuna kuna ocijenio "apsurdnom", predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić je rekla kako je "upitno je kako se tvrtki u kojoj je zaposleno dvoje ljudi, s osnivačkim kapitalom od 19.000 kuna, mogla odobriti kupnja KIM-a".

"Štetno u provedbi natječaja jest onemogućavanje jakim hrvatskih tvrtkama da se natječu za kupnju te proglašavanje inozemne tvrtke sumnjivom u trenutku dok se javlja na natječaj", komentirala je predsjednica HSLS-a, ocijenivši to "opasnom porukom stranim investitorima".

"Stanje u kojem je najavljeno ukidanje Hrvatskog fonda za privatizaciju, a da se ne zna sljedeći korak, idealno je za lov u mutnom, uključujući i natječaj za prodaju KIM-a", zaključila je Adlešić.

I.M.
Foto: Radio Mrežnica / Index

Pročitajte više