Šimić: Nemam veze s HDZ-om i gadi mi se ovo što se događa

Šimić: Nemam veze s HDZ-om i gadi mi se ovo što se događa

"GADI mi se sve što se događa, ja sam s poštenim namjerama ušao u sve. Ovo su sve neistine što se može čuti. Nemam nikakve veze s HDZ-om, niti sam ikada imao. Bio sam HSS-ovac, ali ni to više nisam." - govori nam vlasnik Chemoderma Ivan Šimić koji je ovih dana glavna tema u medijima zbog toga što je Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju upravo njemu prodao tvrtku KIM.

Priča se da je u vezi s HDZ-om, da će im pomoći rušiti vlast u Duga Resi, priča se da njegova tvrtka ima samo dva zaposlena i dobit od tek 500 eura mjesečno, priča se da je njegova ponuda bila lošija od one Danube foodsa, te da je želio založiti dionice KIM-a koje kupuje kod Karlovačke banke pa na temelju toga dobiti kredit.

Što je od svega toga istina, i zašto se odlučio na kupnju KIM-a ispričao je u razgovoru za Index. Na samom početku razgovora, kada smo ga upitali može li odvojiti nekoliko minuta vremena za razgovor o svemu ovome o čemu se posljednjih dana priča i piše u medijima, rekao nam je kako mu se sve to gadi jer se na najpošteniji način ponudio za kupca KIM-a, a razlog je bio da Karlovačka industrija mlijeka ne završi u krivim rukama.

"Nikad u svom životu nisam razgovarao s Vukelićem"

"Ovo su sve neistine što se može čuti. Nemam nikakve veze s HDZ-om, niti sam ikada imao. Bio sam HSS-ovac, ali ni to više nisam od poslije parlamentarnih izbora." - započeo je Šimić. Komentare da se tu radi o političkim igrama nije želio komentirati: "Ne mogu reći smatram li sve ovo nekom političkom igrom. Ne interesira me to i ne bih se htio miješati u politiku".

Na upit jesu li istinite tvrdnje stranaka i medija da je Vukelić vršio pritisak kako bi se KIM prodao Chemodermu, Šimić odgovara kako u tome nema ni trunke istine. "Nikada u svom životu nisam razgovarao s Vukelićem. Možda jedanput u prolazu" - odgovara nam Šimić te dodaje kako se nikad nije susreo niti s HDZ-ovom četvorkom iz Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju. "Nisam HDZ-ovac i nemam veze s njima, ponavljam" - tvrdi Šimić.

"Ako su mnogi ginuli za Hrvatsku, zašto ja ne bih bio žrtveno janje?"

O tome na koji je način mislio kupiti KIM, te je li istina da je dionice KIM-a mislio dati kao zalog, govori kako je to kriva interpretacija, a da druga objašnjenja o njegovoj ponudi potražimo u Fondu. "Nemam ja tu što reći. Garancija banke na 16,5 milijuna kuna je u Fondu, pa pitajte njih. To su sve novinarske insinuacije. Ali nema problema, mogu ja biti žrtveno janje. Za Hrvatsku su mnogi dali svoje živote, pa zašto ja ne bih bio tjedan dana žrtveno janje?" - pita se Šimić te dodaje kako svim tim pričama nema nikakvog temelja.

"Ja sam, ušavši u to, imao najpoštenije namjere. Bila je to inicijativa kooperanata. KIM se puno puta prodavao, mene su nagovorili KIM-ovi kooperanti jer oni nisu mogli dati nikakve hipoteke i nisu mogli ući u cijeli proces" - pojašnjava Šimić te nastavlja: "Ja sam komitent Karlovačke banke od 1991. godine, kada sam imao 10 milijuna kuna godišnjeg prihoda. KIM je komitent Karlovačke banke. Kad je bilo najgore, u ratnim vremenima, Banka je pratila KIM, pa pretpostavljam da imaju interes da jedan takav gospodarski subjekt ne propadne."

Šimić nam je priznao i kako Chemoderm ima zaista samo dvije zaposlene osobe. "Istina je da nas je dvoje zaposlenih. Trenutno u kožarsko-prerađivačkoj industriji nema života, i to je razlog što nas je samo dvoje. To da imam 500 eura mjesečnih prihoda, nije istina, to su insinuacije" - rekao nam je Šimić. Na direktan upit, pa odakle mu novac za KIM, odgovorio je: "Karlovačka banka stoji iza mene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je kazao: "Ma, neka prodaju KIM srpskoj firmi, ne znam kako se zove i je li zaista srpska, ali tako sam čuo".

Danube Foods Group puno ulaže u Srbiju

Direktor grupacije Eugene Jaffe u razgovoru za srpski Ekonomist u studenom 2006. godine najavio je osvajanje Balkana te da je njegova tvrtka zainteresirana za tržišta, osim srpskog, ona Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Albanije, Bugarske, ..... Dosad su najviše uložili u Srbiju, oko 400 milijuna dolara...

Fond Salford, koji stoji iza grupacije, je osnovan prije pet godina i od tada je fokusiran na privatna ulaganja u novonastajuća tržišta. Započeo je sa nešto više od 500 milijuna dolara menadžerskog ulaganja, a do danas je udvostručio kapital na više od jedne milijarde dolara. Među Salfordovim velikim projektima nalaze se najveći i najbrže rastući proizvođač flaširane vode s područja bivšeg Sovjetskog saveza (kreiran preuzimanjima i pripajanjima 20 kompanija s područja Rusije, Ukrajine i Gruzije) te najveća prehrambena kompanija na Balkanu (nastala preuzimanjima i pripajanjima 12 kompanija s područja Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore).
 
"Najvažnija stvar, kada napuštaš neki projekt, je da znaš da iza tebe ostaje nešto stabilno. Svatko može špekulirati kupnjom i prodajom dionica. I sam to volim raditi kad se ukaže prilika za to. No, to nije zabavno. Zabavno je kupiti tvrtku, restrukturirati je, zaraditi novac i ostaviti snažnu i stabilnu tvrtku iza sebe", rekao je Jaffe.

DORH istražuje prodaju, SDP i DC traže poništenje prodaje

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu zatražilo je provjeru postupka prodaje Karlovačke industrije mlijeka (KIM) tvrtki Chemoderm, te su zatražili od nadležnih tijela posebne provjere dokumentacije o prodaji KIM-a i pribavljanje ostale potrebne dokumentacije i poduzimanje drugih izvida kako bi se utvrdile okolnosti prodaje. Nakon primitka zatraženih izvješća državno odvjetništvo će odlučiti o poduzimanju daljnjih radnji.

SDP i DC danas su zatražili poništenje prodaje KIM-a, a HNS-ovac Nikola Vuljanić prije nekoliko je dana kazao kako HDZ-ovu četvorku iz UO HFP-a treba smijeniti i pritvoriti, te da je Hrvatski fond za privatizaciju "lopovski fond HDZ-a za krađu Hrvatske".

Sanader: Nema prodaje pod tim uvjetima

I premijer se danas osvrnuo na prodaju KIM-a, no samo je ponavljao kako čeka izvješće o slučaju. No, dodao je, da ako se zaista radi o jamstvu s dionicama KIM-a, prodaja ne dolazi u obzir.  "Chemoderm nema šanse kupiti KIM. Ako je dao jamstva dionica KIM-a onda nema šanse. Mora donijeti bankovno jamstvo!" - rekao je Sanader.

A.H.
Foto: Radio Mrežnica/Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara