Varaždin: Prvo europsko natjecanje u bacanju "žabica" pod motom "Vratimo šljunak natrag Dravi"

U povodu Svjetskog dana zaštite voda Dravska liga i Zelena akcija u suradnji sa Svjetskim fondom za zaštitu okoliša (WWF) ) i ostalim udrugama organizirali su u Belim Kipima uz Dravu kod Varaždina Prvo europsko natjecanje u bacanju "žabica" pod naslovom "Vratimo šljunak natrag Dravi". L

Natjecanje je organizirano u sklopu akcije "Spasimo Dravu" kojom se želi zaustaviti nerazumno i nezakonito vađenje šljunka iz korita Drave, te pretvaranje prirodnog toka te rijeke u kanal.

Na skupu je upozoreno da se vrijedan riječni sustav pritom potpuno uništava, da nestaju rijetke i ugrožene biljne i životinjske vrste (kebrač, crna roda, mala čigra, vidra...), te da se suše okolne poplavne šume i poljoprivredne površine. Vađenjem šljunka, najviše na području Belih Kipa, krši se, kako je istaknuto, nekoliko hrvatskih zakona - o zaštiti prirode, okoliša i o šumarstvu, te Pravilnik o procjeni utjecaja na okoliš i odredbe i pravilnici za zaštitu biljnih i životinjskih vrsta.

Agresivno vađenje šljunka nagrđuje i okoliš, te nije u skladu s Nacionalnom strategijom zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti Republike Hrvatske i s prostornim planovima Varaždinske i Međimurske županije, koji određuju to područje kao visoko prioritetno za zaštitu, upozorili su organizatori akcije "Vratimo šljunak natrag Dravi".

(Hina) xvar xmć

Pročitajte više