Varaždinu maksimalan iznos za sufinanciranje uklanjanja otpada iz prirode

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

GRAD Varaždin je na Javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje uklanjanja otpada bačenog u okoliš dobio maksimalan iznos, 418.209,50 kuna, priopćeno je u iz gradske uprave.

Grad Varaždin ostvario je maksimalnih 40 posto potpore za projekt sanacije lokacije u južnom dijelu grada, u Biškupcu, na trasi budućeg produžetka Sajmišne ulice. Ukupna vrijednost projekta je 1.045.523,75 kuna.

Varaždinski gradonačelnik: Takav otpad je potencijalni izvor zaraza

Gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je da otpad odbačen u okoliš predstavlja veliku opasnost, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka, površinskih i podzemnih voda.

"Potencijalno je i izvor zaraza koje mogu direktno ili indirektno utjecati na zdravlje ljudi kao i životinja, stoga ovu potporu smatramo iznimno važnom, ali i velikim korakom naprijed u rješavanju problema divljih odlagališta na području Grada Varaždina", rekao je gradonačelnik.

Nabavit će kamere kako bi spriječila ilegalno odlaganje otpada

Iz Grada Varaždina dodali su kako je sanacija divljih odlagališta skup, ali nužan postupak, a za čišćenje jednog kubnog metra smetlišta potrebno je, prema procjenama stručnjaka, gotovo 100 kuna.

"Apsurd je time veći što postoje reciklažna dvorišta gdje je moguće sav otpad besplatno odložiti", istaknuli su u priopćenju. Procijenjena količina zatečenog otpada na lokaciji u Biškupcu je oko 1600 m3, pretežito građevinskog otpada.

"U troškove sufinanciranja ulazi i nabava kamera za videonadzor te se nadamo da će upravo postavljanjem kamera biti spriječeno buduće nelegalno odlaganje otpada", dodao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

"Službeni podaci o više desetaka tisuća divljih odlagališta u našoj zemlji su ne samo šokantni, već i alarmantni", zaključio je Marković.

Pročitajte više