Vasiljkovićev odvjetnik: Kapetan Dragan protuzakonito u pritvoru

NEKADAŠNJI zapovjednik srpskih paravojnih snaga Dragan Vasiljković, kojega Hrvatska traži kako bi mu sudila za ratne zločine, protuzakonito je u australskome pritvoru i morao bi biti pušten, rekao je u srijedu pred australskim vrhovnim sudom njegov odvjetnik.

Vasiljković (51) uhićen je u siječnju u Australiji i sada u zatvoru u Sydneyu čeka odluku o izručenju.

Poznatiji kao Kapetan Dragan, Vasiljković je optužen za mučenje, ubojstva ili protjerivanje hrvatskih vojnika i civila dok je bio zapovjednik srpskih paravojnih snaga tijekom Domovinskoga rata.

Sudac središnjeg okružnog suda u Sydneyju Allan Moore, koji je 27. siječnja donio odluku da će Vasiljković ostati u pritvoru sve do odluke o izručenju Hrvatskoj, prošli je petak, 10. veljače, odgodio novo saslušanje u tom predmetu dok se australski vrhovni sud ne izjasni o Vasiljkovićevoj žalbi na pritvor. Prema agencijskim vijestima, novo saslušanje bit će održano u ožujku.

Republika Hrvatska u prošli je četvrtak Australiji i službeno uputila zahtjev za izručenjem Vasiljkovića.

U Ministarstvu pravosuđa priopćili su da je zahtjev za izručenje Vasiljkovića sastavljen u cijelosti prema smjernicama dobivenima od australskog državnog odvjetništva s ciljem ispunjavanja uvjeta za izručenje koji se traže u anglosaksonskom pravu prema kojemu postupaju nadležna australska tijela.

Vasiljković je te optužbe odbacio, a međunarodnu tjeralicu koju su hrvatske vlasti raspisale za njim ocijenio kao pokušaj Zagreba da vrši pritisak na Srbe.

Pročitajte više