Vatikan: Deseti sastanak kardinala

U VATIKANU je u četvrtak održana deseta opća kongregacija kardinala, na kojoj se govorilo o problemima Crkve, izvijestio je novinare šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls.

Na desetom sastanku poslije Papine smrti sudjelovala su 142 kardinala. Nakon razmatranja stanja u Crkvi, kardinali su se nekoliko trenutaka posvetili molitvi u tišini.

Danas je izvršeno i izvlačenje o dodjeli soba koje će imati kardinali u hotelu Santa Marta u Vatikanu tijekom konklave, koja započinje u ponedjeljak.

U petak će svi djelatnici u hotelu, vozači, liječnici i drugi koji će biti u vezi s kardinalima tijekom konklave prisegnuti na apostolski Ustav o šutnji. Budu li kardinali međusobno govorili o konklavi u prisutnosti sobara, konobara i drugih, oni će o svemu tome morati strogo šutjeti.

Talijanski listovi u četvrtak i dalje nagađaju o imenima mogućih kardinala koji bi mogli biti izabrani za 265. Papu pa se tako, primjerice, iznosi mišljenje da bi se mogli sučeliti njemački kardinal Joseph Ratzinger i talijanski kardinal Carlo Maria Martini, no da oni ipak neće biti izabrani. Sve prognoze i nagađanja rijetko su se kada dosad ostvarila.

Pročitajte više