Hrvatski biskup traži javnu ispriku CNN-a zbog izrečenih laži

POMOĆNI biskup zagrebački i predsjednik Komisije "Justitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije Vlado Košić uputio je direktoru CNN Willu Kingu prosvjedno pismo u kojem je zatražio od američke televizijske mreže CNN da se javno ispriča za izrečene "grube neistine pred svojim gledateljima" koje su njezini izvjestitelji iznijeli u tijeku prijenosa pokopa pape Ivana Pavla II.

Govoreći o Papinim kanonizacijama za vrijeme pokopa Ivana Pavla II. u Vatikanu CNN-ova izvjestiteljica Christiane Amanpour napomenula je da su neki od njih "vrlo kontroverzni".

Pritom je dodala da je "podigao Hrvata na razinu svetosti iz vremena kad su hrvatski fašisti skoro bili saveznici s Katoličkom crkvom i imali te užasne pogrome protiv Srba tijekom Drugoga svjetskog rata". Nakon toga CNN-ov izvjestitelj John Allen potvrdio je njezine riječi te zaključio kako je "kardinal Stepinac za mnoge ljude bio neprihvatljivo blizak ustašama, paravojnoj grupaciji u Hrvatskoj, u savezništvu s nacistima".

Biskup Košić ističe kako je istina potpuno drukčija od one kakvom su je prikazali CNN-ovi reporteri.

"Kardinal Stepinac bio je cijelo vrijeme u sukobu s režimima, i ustaškim i komunističkim. Kada bi Vaši reporteri posegnuli za izvorima, za Stepinčevim pismima, propovijedima i poslanicama iz ratnoga razdoblja, pronašli bi primjerice, da je on 25. listopada 1942. javno u zagrebačkoj katedrali rekao: Svaki narod i svaka rasa ima pravo na život dostojan čovjeka? Zato je Katolička crkva uvijek osuđivala, a i danas osuđuje, svaku nepravdu i nasilje koje se počinja u ime klasnih, rasnih ili narodnosnih teorija? Nitko nema prava da na svoju ruku ubija ili koji mu drago način oštećuje pripadnike druge rase ili narodnosti", podsjeća biskup Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima papa Ivan Pavao II., koji je i sam iskusio težinu kako nacističkog tako i komunističkog terora, dobro je poznavao metodologiju totalitarnih režima koji su žrtve proglašavali zločincima i upravo je to razlog što je Papa žrtvi, kardinalu Aloziju Stepincu, vratio dostojanstvo proglasivši ga 1998. blaženim.

"No, očito je da stil komunističke propagande koja je vlastiti teror proglašavala humanizmom, a koja je svoju žrtvu proglasila krvnikom još uvijek živi te i dalje žrtvi ne priznaje taj status. Budući da je CNN medij koji je sinonim slobodnog, demokratskog svijeta, bilo bi poželjno da ova ugledna kuća radi vlastite vjerodostojnosti provjerava izvore za svoje tvrdnje, kako bi se u budućnosti izbjegle upravo ovakve zamjene teza", ističe pomoćni biskup zagrebački,

U prosvjednom pismu, biskup dodaje kako bi bio zahvalan da potvrdi Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da se CNN za grube neistine ispričao svojim gledateljima.

"Smatramo da je to važno stoga da se to više ne ponavlja, ne samo u slučaju kardinala Stepinca, nego ni za bilo koju žrtvu bilo koje totalitarne ideologije koja ima pravo na istinu", napominje msgr. Košić.

Prosvjedno pismo istodobno je dostavio i Susani Grant, izvršnoj potpredsjednici CNN News Servicesa, Davidu Payneu, izvršnom potpredsjedniku CNN New Servicesa i generalnom manageru CNN Mitchu Gelmanu, višem potpredsjedniku i izvršnom producentu CNN.com.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara