Vatikan meta terorističkih napada

ZBOG opasnosti od terorističkih napada, posebno u vrijeme božićnih blagdana, oko Vatikana i samog Trga svetog Petra uvedene su izvanredne mjere sigurnosti.

Od ponedjeljka navečer zatvarat će se za sav promet ulica Conciliazine, koja vodi do Trga svetog Petra, u kojoj je i hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici.

Posebne mjere sigurnosti odredilo je talijansko ministarstvo unutarnjih poslova na osnovi izvješća tajnih službi u kojima se govori o mogućim napadima terorista na tzv. osjetljive objekte, a posebno na središte kršćanstva.

Veće mjere sigurnosti uvedene su i zbog dojava da bi poslije uhićenja Sadama Huseina terorističke organizacije nekim velikim atentatom mogle na određeni način pokazati javnosti da su i dalje snažne.

Ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu je rekao da je posebno čuvano ukupno 8.069 objekata u cijeloj Italiji te da je za to angažirano ukupno 12.761 policajac ili karabinjer.

Osim veleposlanstava, zračnih luka, američkih, britanskih i drugih tvrtki, čuvani su i vodovodi, elektrane, stadioni i veliki trgovinski centri jer se smatra da sva ta mjesta mogu biti meta mogućeg terorističkog napada.

U situaciji narasle psihoze od mogućih terorističkih napada svaki napušteni predmet ili putna torba može izazvati sumnju. Tako je u ponedjeljak ujutro jedna napuštena termos boca u rimskoj zrakoplovnoj luci na Fiumicinu izazvala sumnju. Policija je izolirala cijeli prostor, nakon čega su pirotehničari "neutralizirali" termosicu, koja je bila prazna.

Pročitajte više