Vatikan: Napisi o zataškavanju u Wisconsinu su "neplemenit" napad na papu Benedikta

VATIKAN je osudio tvrdnje da papa Benedikt XVI. nije učinio ništa u vezi s američkim svećenikom osumnjičenim da je zlostavljao do 200 gluhih dječaka prije više desetljeća.

Vatikanske novine tvrde da su takve tvrdnje "neplemenit" napad na Papu te da u tome slučaju nije bilo nikakva zataškavanja.

Svećenik Lawrence C. Murphy, zaposlenik škole za gluhu djecu u Wisconsinu Lawrence C. Murphy osumnjičen je za zlostavljanje čak dvije stotine dječaka.

New York Times je jučer objavio informaciju da interna korespondencija između biskupa savezne države Wisconsin i kardinala Josepha Ratzingera otkriva da su svećenici ustrajali na tome da zlostavljač mora biti kažnjen, dok je budući papa smatrao najvažnijim zaštititi Crkvu od izbijanja skandala u javnosti.

Kardinal Ratzinger je 1996. godine odbio odgovoriti na dva pisma o zlostavljanju u Wisconsinu koja mu je poslao nadbiskup u Milwaukeeju Rembert G. Weakland. Osam mjeseci kasnije drugi čovjek Kongregacije kardinal Tarcisio Bertone naredio je biskupima u Wisconsinu da započnu tajno kanonsko suđenje koje je završilo izbacivanjem oca Murphyja.

Zlostavljač pošteđen jer je "ostatak života htio proživjeti u dignitetu svećeničkoga zvanja"?

Ratzinger je Murphyja navodno htio poštedjeti suđenja jer je bio slaboga zdravlja i u poodmakloj dobi. U pismu koje je Murphy poslao kardinalu Ratzingeru stoji da je njegova jedina želja "ostatak života proživjeti u dignitetu svećeničkoga zvanja" te Murphy moli Ratzingera za pomoć da mu to omogući. Papin odgovor nije poznat.

Dokument o zataškavanju zlostavljanja pojavio su upravo u vrijeme kada se papa Benedikt XVI. suočava s brojnim optužbama da su i njegovi podređeni više puta propustili civilnim vlastima i policiji prijaviti slučajeve zlostavljanja u Njemačkoj, gdje je Papa služio kao nadbiskup. Kardinal Ratzinger je od 1981. do 2005. godine bio na čelu vatikanskog ureda pod nazivom Kongregacija za doktrinu vjere. Jedna od zadaća toga ureda je odlučivanje o kažnjavanju zlostavljača te o predaji slučajeva na kanonsko suđenje.

Pročitajte više