Vatikan nezadovoljan nacrtom budućeg europskog ustava

VATIKA smatra ´potpuno nezadovoljavajućim´ nacrt budućeg europskog ustava koji je u četvrtak predstavljen Konvenciji o budućnosti Europe, jer se u njemu ne spominje religija.

Taj je projekt ´potpuno nezadovoljavajući ne samo iz razloga koje je već spomenuo papa Ivan Pavao II, već i zato što je protivan željama koje su izrazile mnoge europske zemlje´, rekao je agenciji France presse ovlašteni vatikanski izvor.

Prema više izvora, u nacrtu budućeg europskog ustava, koji je Konvenciji o budućnosti Europe predstavio njezin predsjednik Calery Giscard d´Estaing, uopće se ne spominju religija ili duhovne vrijednosti.

Papa Ivan Pavao II je u četvrtak, primajući izaslanstvo srpske pravoslavne crkve, izrazio žaljenje zato što se ´nekiput u pitanje stavlja kršćanski identitet Europe´, te je pozvao pravoslavce da surađuju s katolicima u obrani svojih vjerskih tradicija.

Vatikan će službeno komentirati nacrt budućeg europskog ustava tek kada bude objavljena njegova definitivna verzija, rekao je vatikanski izvor.

Pročitajte više