VATIKAN: PAPA PROVODI 84. ROĐENDAN RADNO; OBLJETNICA OBILJEŽENA IZLASKOM KNJIGE

Ivan Pavao II. slavi u utorak svoj 84. rođendan, koji provodi radno, primajući izaslanstva i čestitke, a obljetnicu je obilježilo i današnje pojavljivanje u knjižarama nove Papine knjige "Ustanite, idemo!", u kojoj Papa piše o događajima i razmišljanjima otkako je postao biskupom 1958. do izbora za Petrova nasljednika 1978. godine.

Knjiga je na talijanskome tiskana u 500 tisuća primjeraka, a objavljena je i na njemačkome, francuskome, španjolskome i poljskome jeziku, dok će englesko izdanje biti spremno za mjesec dana.

Ivanu Pavlu II. stižu čestitke i preko interneta, a u Vatikan su stigle i mnogobrojne torte za njegov rođendan. Papa je tijekom dana u odvojene audijencije primio skupinu američkih biskupa, portugalskoga premijera Josea Barrosa i sudionike sastanka Papinskog vijeća za migracije.

Poslijepodne u 18 sati poljski će papa Karol Wojtyla primiti poljskog predsjednika Aleksandera Kwasniewskog.

Na svečanoj promociji danas poslijepodne o novoj će Papinoj knjizi, koja ima 192 stranice i stoji 15 eura, govoriti predsjednik Senata Marcello Pera, bivši premijer Giuliano Amato, kardinal Giovanni Battista Re i šef ureda za tisak Svete Stolice Joaqin Navarro Valls.

Kao čestitka Papi u utorak je na 150 planinskih vrhova Italije, od Alpi do Etne na Siciliji, uzdignuta zastava mira.

Šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls dao je izjavu novinarima akreditiranima pri Svetoj Stolici o načinu na koji Ivan Pavao II. obilježava svoj 84. rođendan rekavši kako je "za Svetog Oca, današnji dan kao svakodnevni radni dan, a prije svega dan zahvale Bogu za poklon života". On je dodao da u Vatikanu "nisu predviđena javna slavlja" te da je "jedina posebnost u tome što je Sveti Otac pozvao na objed svoje najuže suradnike u Kuriji". Prema riječima Navarro Vallsa, iz cijeloga svijeta, ne samo iz katoličkoga, Ivanu Pavlu II. stižu čestitke za rođendan, a upućuju ih šefovi država, premijeri, predstavnici crkava, politike, ekonomije, kulture, ali prije svega pojedinci koje žele Ivanu Pavlu II. posvjedočiti svoju ljubav.

(Hina) xst ybr

Pročitajte više