Vatikan preuzeo Crkvu u Hrvata: Biskupi ušutkani prijetnjama o najvećim crkvenim kaznama

POD prijetnjom najstrožim crkvenim kaznama, Vatikan je preuzeo kontrolu na Crkvom u Hrvata. Naime, kriza oko povrata zemljišta u Istri dosegla je maksimum, a državna televizija je izvijestila kako su biskupi i svećenici dobili zabranu poduzimanja ili izjavljivanja o slučaju Dajla.

Vatikan nije mogao trpiti kritike kako hrvatske vlasti a  tako i svećenstva u Hrvatskoj te ostaje pri svojoj odluci da se  vrijedne nekretnine vrate talijanskim benediktincima.

Istarski kler odustaje od žalbe

"Kancelar Porečko-pulske biskupije Ilija Jakovljević dobio je zabranu javnih istupa,  dok je Ivan Milovan otkazao punomoć odvjetnicima koji su dosad zastupali biskupiju", javlja državna televizija koja dodaje i neslužbenu informaciju da će istarski svećenici na kraju odustati od žalbe na sudsko rješenje prema kojem se brojne nekretnine i četiri milijuna eura moraju vratiti talijanskim benediktincima.


Podsjetimo, kako je situacija prije tri dana nalikovala na raskol unutar Crkve u Hrvata kada su istarski svećenici, suprotno odluci Vatikana odlučili vratiti sporno zemljište državi.

Hoćemo li čuti barem šapat s Kaptola?

"Ne želimo nikakve daljnje razgovore. Kada imovinu vratimo državi, nadamo se da tada neće neka nova ili stara kardinalska komisija opet donijeti neki zaključak, kada više ne bude imovine u Dajli, o porečko-pulskoj biskupiji. Sve vraćamo državi i nadoknadit ćemo joj ono što smo prodali. Ovo je težak udarac istarskoj Crkvi", rekao je Jakovljević u četvrtak, no od tada Kaptol a niti svećenici se ne oglašavaju.

Papina odluka na kraju je ipak - dogma.

Pročitajte više