Vatikan: Pripremaju se velike promjene

IVAN PAVAO II. će 16. listopada obilježiti 25. godišnjicu svoga pontifikata, a 19. listopada će beatificirati majku Terezu od Kalkute, a do velječe 2004. u pripremi su velike promjene na vrhu Svete Stolice, te imenovanje novih kardinala, objavljuje u nedjelju list "Messaggero".

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano će 26. studenoga navršiti 76 godina i pretpostavlja se da će, dakle godinu dana nakon što je već, kako nalaže crkveni zakonik, sa 75 godina predao molbu za umirovljenje, Papa prihvatiti tu molbu. Kao novi državni tajnik spominje se Giovanni Battista Re, sadašnji Sodanov zamjenik. Čini se da bi moglo doći i do smijene na položaju tajnika za odnose s drugim zemljama jer je sadašnji Jean Louis Taura, premda ima 60 godina, slabijega zdravlja, obznanjuje "Messaggero", te bi mogao dobiti manje napornu dužnost, odnosno postati šefom vatikanske Biblioteke, dužnost koju sada obavlja 81-godišnji kardinal Jorge Majia. Kao novi vatikanski "ministar vanjskih poslova" spominje se Claudio Maria Celli, 62-godišnji tajnik za odnose s Kinom, ali, navodi list, moguća je i kandidatura Hrvata Nikole Eterovića koji ima 52 godine i od 1999. je nuncij u Ukrajini.

Godine za odlazak u mirovinu navršio je pročelnik kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger, ali se čini da će ipak ostati do daljnjega na svome mjestu, premda se kao kandidat za taj položaj spominje i austrijski kardinal Christoph Schunborn. Još neka važna mjesta, kao što je predsjednik komisije za Grad Državu Vatikana koju pokriva kardinal Edmund Szoka ili komisije za vjernike na čelu koje se nalazi Eduardo Martinez bi mogla doživjeti promjene, jer je riječ o ljudima koji su navršili 75 godina.

U veljači 2004. predviđen je novi koncistorij na kojem bi Papa mogao proglasiti čak 50 novih kardinala. Na koncistoriju 2001. proglasio ih je 44, ali ne samo što u kardinalskom zboru ima manje od 120 kardinala s navršenih 80 godina (ima ih 112), već i mnoge nadbiskupije po tradiciji nemaju kardinale. Tako u Italiji na položaju nadbiskupija u Firenci, Veneciji, Genovi itd. su osobe koje bi trebale postati kardinali, te u svijetu gradovi kao Sidney, Lion, Rio de Janeiro, Budimpešta itd. nemaju kardinale. Među njih list "Messaggero" uvrštava i Zagreb, odnosno kao budućeg kardinala spominje Josipa Bozanića.

(Hina) st sd

Pročitajte više