Vatrogasci: Od auta koji se zapalio na A1 nije ostalo ništa

NA AUTOCESTI A1 kod Gospića danas popodne došlo je do požara na osobnom vozilu. Vozač je uspio skrenuti automobilom na zaustavnu traku te su obje osobe izašle iz auta i nisu ozlijeđene, priopćila je ličko-senjska policija. Od vatrogasaca se doznaje da automobil nije imao vatrogasni aparat i sasvim je izgorio.

Glasnogovornica ličko-senjske Policijske uprave Maja Brozičević rekla je kako je policija prikupila obavijesti o događaju, a budući da nema ozlijeđenih i da se promet odvijao bez zastoja, očevid se neće provesti.

Vatrogasni zapovjednik vatrogasne postrojbe Hrvatskih autocesta Milan Ročak rekao je Hini da automobil nije bio opremljen aparatom za početno gašenje požara te je “od automobila ostao samo lim, a ljudima su izgorjele sve stvari". Upozorio je na važnost da svaki auto ima vatrogasni aparat.

"Mi smo na mjesto događaja došli ubrzo, ali se požar na automobilu razbuktao i od auta nije ostalo ništa. Požar na automobilu može se zaustaviti samo ako se gašenju pristupi doslovce unutar par minuta, najviše u roku od pet minuta", rekao je Ročak.

 

Video: Požeški.hr

Kaže da se treba pripremiti na veći broj požara na automobilima

Naglasio je da se tu radilo o automobilu na klasično gorivo, a da se svi tek trebamo pripremiti na veći broj samozapaljenja hibridnih i električnih vozila. Samozapaljenje je za Hinu prokomentirao i županijski vatrogasni zapovjednik Ličko-senjske županije Zvonimir Lončarić, rekavši da se vatrogasci pripremaju za povećanje broja samozapaljenja vozila.

“Unatrag godinu dana provodimo posebne edukacije za tehničke intervencije kod samozapaljenja vozila, i to u suradnji s francuskim i norveškim vatrogascima, s obzirom na to da je sve više hibridnih vozila na našim cestama”, rekao je Lončarić. Poručio je vlasnicima vozila da u slučaju požara trebaju pokušati sami ugasiti vatru i vatrogascima već kod pozivanja reći o kakvom se vozilu radi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više