KRENULO OPRAVDAVANJE Vatrogasci su dobili pokvarenu hranu - tko je kriv?

Foto: Fah, Screenshot: Facebook (Vatrogasci - Oni su naši heroji)

NAKON što je na Facebook stranici Vatrogasci - Oni su naši heroji objavljena fotografija paketa hrane koji se navodno dijeli vatrogascima na terenu, a na kojima piše "Najbolje upotrijebiti do 12. 2014.", za komentar smo zatražili DUZS i MORH.

>> "SVIJET OVO TREBA VIDJETI" Vatrogascima se dijele paketi hrane kojoj je istekao rok trajanja?

>> Jesu li vatrogasci zaista mogli dobiti pakete hrane s rokom uporabe do 12/2014.? Čini se da jesu

Jesu li vatrogasci mogli dobiti takve pakete?

Upitali smo DUZS kako se moglo dogoditi da se vatrogascima šalju takvi paketi.


Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Vezano uz vaš upit i izjave vatrogasaca da "nabavu cjelodnevnih suhih obroka vrši Državna uprava i onda ih distribuira vatrogascima", radi točnog informiranja javnosti, dostavljamo vam sljedeće pojašnjenje:

Državna uprava za zaštitu i spašavanje svake godine nakon provedenog postupka javne nabave obavlja nabavku cjelodnevnih suhih obroka, koji se koriste za potrebe prehrane vatrogasaca u terenskim uvjetima tijekom ljetnih mjeseci za vrijeme trajanja protupožarne sezone. Isti se koriste jednim dijelom za potrebe prehrane pripadnika Državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi kad odlaze na teren, a jedan dio se dostavlja vatrogasnim zajednicama županija za prehranu vatrogasaca s područja njihove nadležnosti.

"Sve nabavljene količine podijele se u godini njihove nabavke"

Obroci se nabavljaju jednom godišnje upravo iz razloga kupovine valjanih namirnica s važećim rokom trajanja. Državna uprava za zaštitu i spašavanje 2015. godine je nabavila 1300 komada, 2016. godine 1400 komada i 2017. godine 990 komada cjelodnevnog suhog obroka. Obroci se zaprimaju u središnjem skladištu DUZS-a, s istima se postupa u skladu sa svim važećim propisima i pravilima skladišnog poslovanja. Napominjemo da se sve nabavljene količine CSO-a podijele u godini njihove nabavke.


Ovime odbacujemo svaku mogućnost izdavanja cjelodnevnih suhih obroka od strane Državne uprave za zaštitu i spašavanje izvan roka trajanja. Nakon izdavanja robe sa skladišta, DUZS ne snosi nikakvu odgovornost za njezinu daljnju distribuciju i korištenje", poručili su iz DUZS-a.
 

 

Iz MORH-a tvrde kako paket nije njihov

Komentar situacije smo zatražili i od MORH-a, iz kojeg su nam odgovorili kako paket s fotografije nije iz Oružanih snaga RH.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Vezano za vaš upit možemo vas izvijestiti da CSO na navedenoj fotografiji nije iz Oružanih snaga RH. Naime, CSO koji se koristi u OS RH, između ostalog, ne sadrži vodu. Osim toga boja i sadržaj naljepnice prikazan na fotografiji nije onakav kakav se koristi u OS RH", poručili su iz MORH-a.

Podravka odbacuje odgovornost

Nakon što je objavljena fotografija paketa hrane za vatrogasce, kojoj je rok trajanja istekao 2014. godine, proizvođač paketa Podravka izvijestio je da ne snosi nikakvu odgovornost za njihovu distribuciju i uporabu jer su te pakete 2014. godine isporučili naručitelju za potrebe Robnih zaliha, kao pomoć poplavljenim područjima u Slavoniji, no Robne zalihe demantiraju da su isporučile te pakete vatrogascima.

Na Facebook stranici "Vatrogasci - Oni su naši heroji" objavljena je fotografija paketa hrane koju vatrogasci dobivaju za obrok dok gase požare na udaljenim mjestima, pri čemu se na dnu tog paketa vidi da je rok trajanja do prosinca 2014. godine.


Podravka u priopćenju ističe kako se radi o paketima koji su tijekom svibnja i lipnja 2014. godine isporučeni prema narudžbi tadašnjeg Ministarstva gospodarstva za potrebe Robnih zaliha, a kao pomoć stradalima na poplavljenim područjima u Slavoniji.

"Podravka nakon isporuke proizvoda naručitelju ne snosi nikakvu odgovornost za njihovu daljnju distribuciju i uporabu", ističe se u priopćenju.

Robne zalihe tvrde da nisu dali sporne pakete

Voditelj Službe za Robne zalihe, Stjepan Raič, demantirao je da Robne zalihe s tim slučajem imaju ikakve veze jer su oni servis koji čuva robe za potrebe države i postupa na nalog MORH-a, Državne uprave ili nekog kriznog stožera imenovanog od vlade.

"Za cijelo vrijeme tih požara nikada nismo dobili nalog od bilo koga da damo bilo što. To mi nismo dali", ustvrdio je dodajući kako bi novinari trebali ispitati tko je te pakete dao vatrogascima na požarištima.

"Sve što imaju Robne zalihe, imaju u roku trajanja", naglasio je Raič dodavši kako Robne zalihe nisu jedine koje imaju cjelodnevni suhi obrok koji sadrži oko deset artikala, već ih imaju i "drugi odgovorni subjekti".

 

Pročitajte više