VEĆINA AMERIKANACA NE PRIPREMA SE ZA TERORISTIČKI NAPAD

Amerikanci su podijeljeni oko pitanja jesu li Sjedinjene Države pripremljene za eventualni teroristički napad, a osobno većina njih ne čini ništa da ga eventualno dočekaju spremni, utvrdilo je istraživanje javnoga mišljenja lista The New York Times.

U anketi provedenoj 12. i 13. listopada, 46 posto ispitanika smatra da Sjedinjene Države nisu pripremljene na teroristički napad, dok 43 posto misli da jesu.

Glede osobne pripremljenosti, 61 posto je odgovorilo da u kući nemaju zalihe hrane i vode kao dio priprema za napad, a 70 posto kaže da nisu odredili mjesto gdje će se obitelj okupiti u slučaju evakuacije zbog napada.

Nacionalna sigurnost jedna je od najvažnijih tema predizborne kampanje republikanskog predsjednika Georgea W. Busha i demokratskog kandidata Johna Kerryja u kojoj obje strane upozoravaju na mogućnost novog terorističkog napada na SAD.

Anketa NYT-a, međutim, ukazuje da većina Amerikanaca nije time pretjerano zaokupljena.

Ispitivanjem je također utvrđeno i da većina Amerikanaca nije zabrinuta mogućnošću da netko od članova njihovih obitelji postane žrtvom terorističkog napada. Kada američko ministarstvo domovinske sigurnosti podigne razinu pripravnosti za teroristički napad, većina ih se ponaša uobičajeno, tvrdi se u anketi.

(Hina) xsl ydj

Pročitajte više