Većina Amerikanaca podržava rat s Irakom

VEĆINA Amerikanaca podupire vjerojatni rat s Irakom, ali bi mnogi od njih rado vidjeli odobrenje Ujedinjenih naroda za rat, pokazalo je u nedjelju istraživanje javnoga mišljenja USA TODAY/CNN/Gallup.

S dva prema jedan Amerikanci podržavaju američku vojnu akciju u Iraku kako bi se smijenio režim Saddama Husseina, što je najviša potpora od istraživanja u studenom 2001. Skoro 60 posto kaže da očekuju invaziju u narednih tjedan ili dva.

Potpora napadu na Irak opada ukoliko ga ne odobre Ujedinjeni narodi. Ako Vijeće sigurnosti odbije američko-britansko-španjolsku rezoluciju koja legitimira rat s Irakom samo 54 posto Amerikanaca odobrava američku vojnu akciju, a ako Sjedinjene Države uopće ne budu tražile glasovanje u Vijeću sigurnosti potpora invaziji pada na 47 posto.

Većina Amerikanaca ne krivi predsjednika Busha za diplomatski zastoj, nego smatra da on bolje pristupa iračkoj krizi od UN-a.

Dva od tri Amerikanca smatra da je Bushova vlada dobro obavila diplomatski dio posla. Većina krivi Francusku i Rusiju koje blokiraju rezoluciju u Vijeću sigurnosti.

Način na koji Bush obavlja posao predsjednika odobrava 58 posto ispitanika, ali samo 44 posto gleda pozitivno na njegovo bavljenje američkim gospodarstvom pokazujući s čime će se Bush morati suočiti u poslijeratnom razdoblju.

Anketa je pokazala i da su Amerikanci izgubili strpljenje i čak 60 posto njih kaže da su diplomatski napori da se zadobije međunarodna potpora oduzeli previše vremena.

Pokazalo se da diplomatska borba Sjedinjenih Država s Francuskom oko Iraka nije ostala bez posljedica po javno mišljenje. Više nego dva od tri Amerikanca rekli su da je Francuska nerazumna u svojem protivljenju američkoj rezoluciji, a više od polovice kaže da Francuska "zabija nož u leđa Sjedinjenim Državama".

(Hina) sl br

Pročitajte više