Većina članova stranke Therese May protivi se njezinom sporazumu o Brexitu

Foto: EPA

VEĆINA članova Konzervativne stranke britanske premijerke Therese May protiv se njezinom sporazumu o Brexitu s Europskom unijom, pokazalo je danas objavljeno ispitivanje.

Manje od tri mjeseca do previđenog izlaska Britanije iz EU-a, May još treba dobiti potporu parlamenta za svoj sporazum, a ovo ispitivanje moglo bi uništiti nade da bi konzervativni zastupnici mogli popustiti i podržati ga.

Ispitivanje koje je proveo YouGov od 17. do 22. prosinca među 1215 članova Konzervativne stranke pokazalo je da ih se 59 posto protivi premijerkinom sporazumu, a 38 posto ga podržava.

Više od pola ispitanih članova reklo je kako smatra da taj sporazum ne poštuje rezultate referenduma o Brexitu iz 2016.

Na pitanje kako bi glasali kada bi se održavao novi referendum na kojemu bi mogli birati između premijerkinog sporazuma i izlaska iz EU-a bez sporazuma, samo 29 posto je odgovorilo da bi izabralo taj sporazum u usporedbi sa 64 posto koji bi radije izabrali Brexit bez sporazuma.

Treća opcija, odnosno drugi referendum o članstvu Britanije u Uniji samo bi još dodatno povećao podjele, smatra ministar za Brexit Stephen Barclay.

"Trenutačne podjele u Britaniji bile bi male u usporedbi s napetostima koje bi izazvao drugi referendum. On bi još više podijelio našu naciju", rekao je Barclay za list Die Welt.

Pročitajte više