Hoće li danas biti kraj Therese May?

Hoće li danas biti kraj Therese May?
Foto: EPA

ZASTUPNICI Konzervativne stranke britanske premijerke Therese May pokrenuli su danas ujutro postupak glasanja o povjerenju njezinoj vladi dok se izlazak Velike Britanije iz Europske unije pretvara u kaos.   

S manje od četiri mjeseca do trenutka kad bi Velika Britanija 29. ožujka trebala istupiti iz Europske unije, peta ekonomija u svijetu klizi prema krizi, otvarajući mogućnost nesređenog izlaska iz EU bez sporazuma ili poništenje Brexita putem referenduma.

Graham Brady, predsjedajući tzv. odbora 1922 Konzervativne stranke, rekao je da više od 15 posto konzervativnih zastupnika spremno tražiti glasovanje o povjerenju May.

Za smjenu je potrebno 158 glasova

"Dosegnut je prag od 15 posto stranačkih parlamentaraca koji traži glasanje o povjerenju čelnici Konzervativne stranke", rekao je Brady.

Glasanje će se održati između 18 i 20 sati u srijedu u Donjem domu, rekao je. "Prebrojavanje će početi odmah po glasanju, a nakon toga bit će objavljeno priopćenje", rekao je Brady.

May bi mogla biti smijenjena s čela stranke ako 158 od njezinih 315 zastupnika glasa protiv nje. Smjena s čela stranke tradicionalno povlači za sobom i smjenu s premijerske pozicije, ali tek nakon što stranka izabere novog predsjednika koji bi onda postao i premijer države, piše BBC.

May kaže kako bi se njezinim odlaskom ugrozio Brexit

Britanska premijerka rekla je da će se boriti za svoje vodstvo Konzervativne stranke, poručivši da bi promjena u ovom trenutku odgodila ili čak ugrozila planirani odlazak Velike Britanije iz Europske unije. 

Ostalo je manje od četiri mjeseca do 29. ožujka, dana službenog izlaska Velike Britanije iz EU-a, a Brexit je zapeo - britanski zastupnici ne žele podržati sporazum postignut s Bruxellesom koji je i pokrenuo pobunu među konzervativcima Therese May.

Govoreći pred rezidencijom u Downing Streetu duže od sat vremena, nakon što je najavljeno glasanje o povjerenju, ona je najavila da će se boriti za svoje vodstvo sa svime što ima.

Upozorila je pobornike Brexita u svojoj stranci da će u slučaju njezinog zbacivanja izlazak biti odgođen ili čak i zaustavljen.

"Novi čelnik ne bi bio na funkciji do pravnog roka 21. siječnja, pa bi izbori o vodstvu stvorili rizik predaje kontrole nad pregovorima o Brexitu oporbenim parlamentarcima", kazala je May.

"Novi čelnik ne bi imao vremena ponovno pregovarati sporazum o izlasku i provesti ga kroz parlament do 29. ožujka. Pa bi jedna od prvih odluka trebalo biti produženje ili ukidanje Članka 50., odgađanje ili čak zaustavljanje Brexita koji narod želi da provedemo", dodala je premijerka.

Britanska premijerka inače je u ponedjeljak naprasno odgodila parlamentarn parlamentarno glasanje o Brexitu planirano za utorak, po vlastitom priznanju, jer je svjesna da njen prijedlog sporazuma trenutno nema šanse proći. Kako piše Reuters, njen potez otvara niz mogućih scenarija, od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji. 

Međutim, May je također naglasila da je protiv novog referenduma, jer smatra da bi on uzrokovao dodatne podjele u zemlji. 

Vođa oporbe, laburist Jeremy Corbyn i sam je pozvao May da podnese ostavku, tvrdeći da nema funkcionalnu vladu i tražeći da stoga ustupi mjesto njegovoj vladi.

Niz ministara prošlog mjeseca dalo ostavku

Podsjetimo, britansku premijerku uzdrmao je prošlog mjeseca niz ostavki ministara i državnih tajnikam uključujući one za Brexit, ministra Dominica Raaba i državne tajnice Suelle Braverman.

Raab je poručio kako ostavku daje jer ne može podržati premijerkin dogovor oko Sjeverne Irske, odnosno granice između Sjeverne Irske i Republike Irske. On smatra kako dogovor kakav je predstavila Theresa May predstavlja vrlo stvarnu prijetnju integritetu Ujedinjenog Kraljevstva. Dodao je da će dogovori o zaštitnom mehanizmu, tzv. "backstopu", čija je svrha sprječavanje povratka tvrde irske granice, rezultirati time da će EU imati zadnju riječ glede britanskog napuštanja Unije. 

Nacrt sporazuma dogovoren između Velike Britanije i EU stvorio je mnoge protivnike u svim britanskim političkim krugovima. Euroskeptici smatraju kako Britanija njime postaje vazalska država EU-u, dok pobornici Europe iznose istu ideju, no drugim riječima, tvrdeći kako će zemlja time samo provoditi pravila, bez sudjelovanja u njihovom donošenju. 

Brexit je najvažnija britanska politička i ekonomska odluka nakon Drugoga svjetskog rata za koju se proeuropljani boje da će podijeliti Zapad koji se hvata ukoštac s predsjedništvom Donalda Trumpa i sve većim prijetnjama Rusiji iz Kine.

Konačni ishod odredit će britansku 2,8 bilijuna vrijednu ekonomiju, imati dalekosežne posljedice na jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva i odrediti hoće li London moći zadržati svoje mjesto kao jedno od dva vodeća svjetska financijska centra.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara