Većina građana zaslugu za uhićenja u aferi u HFP-u pripisuje pritisku EU

PREMA rezultatima istraživanja agencije "Puls" većina ispitanika ankete o korupcijskih aferi u Hrvatskom fondu za privatizaciju smatra kako je za uhićenja osumnjičenih dužnosnika HFP-a najzaslužniji pritisak Europske unije.

Ispitivanje je provedeno u dva navrata, prvo 18. lipnja i drugo 1. srpnja, kada su sudionici ankete odgovarali na pitanja vezana uz korupcijsku aferu.

U prvom anketnom valu sudjelovalo je 500, a u drugom 600 ispitanika.

Većina ispitanika odgovorila je kako je osobno čula za aferu i uhićenja u HFP-u, a zanimljivo je kako se s vremenskim pomakom promijenio postotak građana odnosno njihovog mišljenja vezano uz određena pitanja o aferi.

Tako je u prvom ispitivanju 32 % ispitanika izrazilo mišljenje kako su uhićenja u HFP-u početak ozbiljne borbe protiv korupcije u državnoj upravi, a 52 % ispitanika smatralo je kako se radi o predizbornom potezu koji ne garantira nastavak takvih akcija. U drugom ispitivanju tek 21 % ispitanika smatralo je kako se radi o početku borbe protiv korupcije, a čak 64% smatralo ih je da se radi o predizbornom potezu.

Na pitanje o zaslugama za uhićenja u korupcijskoj aferi, tijekom prvog ispitivanja 25% građana zasluge je pripisalo Državnom odvjetništvu (DORH) i USKOKU, 11% Sanaderovoj vladi, 12% pritisku oporbe, a čak 29% pritisku EU. U drugom krugu ispitivanja DORH i USKOK dobili su 28%, Vlada 12 %, oporba 9%, a pritisak EU 33%.

Po pitanju odgovornosti trojice ministara (Čobanković, Kalmeta, Šuker) i potpredsjednika vlade Polančeca, koji su inače članovi Upravnog odbora HFP-a, sredinom lipnja 42% ispitanika smatralo je da oni trebaju podnijeti ostavke sa svojih funkcija u vladi, a 53% ispitanika smatralo je kako to ne trebaju učiniti dok im se ne dokaže direktna odgovornost. Početkom srpnja 48% ispitanika smatralo je kako ministri trebaju podnijeti ostavke, a njih 46% izjasnilo se da treba pričekati dokazivanje direktne odgovornosti.

Agencija "Puls" ispitivanje je provela telefonskim putem uz korištenje CATI sustava na ispitanicima starijim od 18 godina.

I.K.

Pročitajte više