Većina Izraelaca protivi se vojnim napadima na palestinske militante

VEĆINA Izraelaca protivi se nedavnim napadima izraelske vojske na palestinske militante, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u petak u izraelskom listu Yediot Ahronot.

Istraživanje pokazuje da 58 posto Izraelaca vjeruje kako bi Izrael trebao privremeno obustaviti napade na militante kako bi se novome palestinskom premijeru Mahmudu Abbasu pružila šansa da učvrsti svoju poziciju.

Prema točkama mirovnog plana koji posebno podupiru Amerikanci, Abbas bi trebao pokušati spriječiti djelovanje militantnih skupina, no do sada nije uspio postići prekid vatre s Hamasom, čiji su pripadnici odgovorni za najveći dio samoubilačkih napada u kojima je u posljednja 32 mjeseca poginulo 368 osoba.

Prošli su petak predstavnici Hamasa prekinuli mirovne pregovore s Abbasom, a ovaj je tjedan Izrael pokrenuo zračne napade na članove Hamasa, zbog čega su njihovi simpatizeri pozvali na osvetu. Već u srijedu napadač samoubojica raznio se eksplozivom u jednom autobusu u Jeruzalemu pri čemu je osim njega poginulo još 17 osoba.

Izraelski premijer Ariel Sharon ovaj je tjedan izjavio kako palestinske militante želi "potući do kraja". Izraelski čelnici smatraju da im je jedini izbor boriti se protiv palestinskih militantnih čelnika.

Pročitajte više