Većina klubova zastupnika podržala Zakon o nasljeđivanju; Sabor završio rad

Raspravom o konačnom prijedlogu zakona o nasljeđivanju, koji je podržala većina parlamentarnih klubova, Hrvatski sabor završio je današnji rad.L

Zakon o nasljeđivanju nije podržao jedino Klub zastupnika Hrvatskog bloka, dok je Klub HSP/KKDU zatražio upućivanje zakona u treće saborsko čitanje.

Zastupnici su pozitivno ocijenili odredbu o izjednačavanju izvanbračnih i bračnih zajednica, no i zatražili preciznije definiranje pojedinih pojmova u zakonu.

Zdravka Bušić (Klub HB-a) drži da tim zakonom Vlada samo želi stvoriti privid poboljšanja stanja u sudstvu i broja neriješenih sudskih predmeta.

Miroslav Rožić (Klub HSP-a) ocijenio je da cijeli tekst zakona treba lektorirati u duhu hrvatskog jezika.

Jadranka Kosor (Klub HDZ-a) zauzela se za jasnije definiranje odredbe kojom se regulira koliko dugo treba trajati izvanbračna zajednica da bi se dobilo pravo na nasljeđivanje.

U ime Kluba HSS-a Petar Žitnik predložio je da se pitanje nasljeđivanja poljoprivrednog zemljišta, zbog kompleksnosti problema, regulira posebnim zakonom. Žitnik drži da bi se trebalo zaštititi onoga tko obrađuje zemlju kako bi se spriječilo usitnjavanje poljoprivrednih gospodarstava.

Josip Leko (Klub SDP-a) predložio je da se zakon o nasljeđivanju donese paralelno s obiteljskim zakonom.

Hrvatski sabor rad nastavlja sutra.

Pročitajte više