Većina zemalja, uključujući i Hrvatsku, za početak rata u Libanonu optužuje izrael

SUDEĆI prema najnovijem istraživanju provedenom u više od 33 zemlje širom svijeta, većina zemalja, uključujući i Hrvatsku, za početak rata u Libanonu optužuje Izrael.

Prema globalnom istraživanju međunarodne udruge vodećih istraživača javnog mnijenja Gallup International Associationa u kojemu je sudjelovalo 25 tisuća ispitanika, a koje je u Hrvatskoj provela agencija Puls, inače pridruženi član ove organizacije, 37 posto svjetskog stanovništva smatra da je rat između Hezbollaha i Izraela započeo Hezbollah, dok ih 5 posto manje smatra da je rat započeo Izrael.

No, kada se proučavaju rezultati po zemljama, u velikoj većini zemalja, točnije u 24 od 33 zemlje, više ispitanika kao krivca za početak rata navodi Izrael.

Što se tiče Hrvatske, 41 posto ispitanika smatra da je rat započeo Izrael, 18 posto njih za rat krivi Hezbollah, a čak 41 posto ispitanika nije znalo koga bi imenovalo kao krivca za rat.

Kako stoji u priopćenju agencije Puls, iako su simpatije većine ispitanika na strani Izraela, ispitanici smatraju da je Izrael pretjerao u svojim vojnim akcijama. Kako je pokazalo istraživanje, u Hrvatskoj je 22 posto građana više simpatiziralo Izrael, dok ih je 14 posto više simpatija imalo za Hezbollah.

U Hrvatskoj je gotovo 2/3 građana ostalo nepristrano na postavljeno pitanje o tomu koju stranu više simpatiziraju, što je znatno više od svjetskog prosjeka, budući se 1/3 stanovnika ostatka svijeta nije mogla odlučiti o tomu koga bi smatrali krivcem za rat u Libanonu.

Više od polovine hrvatskih građana smatra da je intenzitet izraelske vojne akcije bio pretjeran, a trećina stanovnika u zemljama koje su sudjelovale u istraživanju smatra da su SAD uz Izrael i Hezbollah, indirektno ili direktno bile uključene u sukob u Libanonu. Osim njih, ispitanici su kao strane upletene u sukobe naveli i Iran, Siriju, islamske ekstremiste te Al-Quaidu.

Kao indirektnog ili direktnog sudionika u sukobima i Hrvati ponajviše navode SAD. Naime, čak njih 54 posto u telefonskoj anketi provedenoj u kolovozu 2006. godine navelo ih je kao aktera u sukobu.

B.S.

Pročitajte više