VELEPOSLANIK NOBILO PREDAO VJERODAJNICE SLOVENSKOM PREDSJEDNIKU DRNOVŠEKU

Novi hrvatski veleposlanik u Republici Sloveniji Mario Nobilo predao je u petak vjerodajnice slovenskom predsjedniku Janezu Drnovšeku.

Nobilo je u izjavi za Hinu rekao da hrvatska vlada želi da se otvorena pitanja koja postoje sa Slovenijom riješe u jednom racionalnom procesu i da će se ona riješiti, čemu idu na ruku i promijenjene međunarodne okolnosti.

"Dolazim s porukom da je nova hrvatska vlada već pokazala da želi riješiti otvorena pitanja sa Slovenijom, bilo bilateralno bilo putem trećeg, u jednom razumnom procesu, te bez dramatičnih i emotivnih izjava", rekao je Nobilo za Hinu uoči predaje akreditiva slovenskom predsjedniku. Pojasnio je da uključenje Slovenije u NATO i Europsku uniju, te nedavno unapređenje statusa Hrvatske u tom procesu otvaraju za dvije države nova područja suradnje.

"Ta su područja naravno prvenstveno bilateralna, ali isto tako možemo blagotvorno djelovati na stabilizaciji jugoistoka, ne samo privredno nego i politički", rekao je Nobilo.

Veleposlanik Nobilo, koji je u četvrtak kopiju akreditiva predao i slovenskom ministru vanjskih poslova Dimitriju Rupelu, rekao je da je optimist u pogledu odnosa i rješenja otvorenih pitanja sa Slovenijom koja su nastala raspadom bivše SFRJ i da će se ona jednom svakako riješiti. Kod toga je razumljivo da svaka strana brani svoje interese, ali bitni su argumenti i politička volja da se nastavi trend uzlaznih odnosa, dodao je.

Nobilo je ocijenio da nove okolnosti - uključenje Slovenije u NATO i EU, te pozitivan avis Europske komisije koji Hrvatskoj pruža mogućnost "da ide svojom brzinom", olakšavaju i stvaraju mirniju klimu u rješenju bilateralnih pitanja na slovenskoj i hrvatskoj strani, te mogućnost jače suradnje u stabilizaciji regije, regionalnim inicijativama i u međunarodnim organizacijama.

(Hina) xfl ysbr

Pročitajte više