Velika akcija policije, osam uhićenih. Prali novac, među njima i Mađar i Srbin

Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL

POLICIJSKI službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU vukovarsko-srijemske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje u sklopu operativne akcije KRUG III.

Višemjesečno kriminalističko istraživanje provedeno je zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta u sastavu zločinačkog udruženja.

Organizirali se u zločinačko udruženje

Naime, sumnja se da se osam osumnjičenih osoba, starosti od 38 do 59 godina, udružilo u zločinačko udruženje s ciljem počinjenja kaznenih djela pranja novca.
Radi se o šest hrvatskih državljana, jednom državljaninu Mađarske i jednom državljaninu Republike Srbije.

Ova kaznena djela počinjena su od siječnja 2018. godine do prosinca 2019. godine. Sumnja se da su se navedene osobe organizirale u zločinačko udruženje na području nekoliko policijskih uprava i susjednih zemalja te da su koristile različite modele prijevara preko fiktivnih tvrtki koje nisu poslovale nego su služile za transfer novca stečenog prijevarama.

Oštetili firme iz SAD-a i Britanije, šteta je veća od 30 milijuna kuna

Svrha zločinačkog udruživanja je bila osigurati daljnje transfere sredstava i izvlačenje novca. Naime, zaprimljena novčana sredstva su se djelomično podizala u gotovini, a djelomično transferirala dalje na račune angažiranih društava u lancu, uz izradu fiktivnih računa i prateće knjigovodstvene dokumentacije. 

Zbog sumnje u počinjenje ovih kaznenih djela provedene su pretrage stanova i drugih prostorija osumnjičenih osoba na području PU istarske, PU zagrebačke, PU osječko-baranjske i PU vukovarsko-srijemske.

Materijalna šteta se procjenjuje na više od 30 milijuna kuna, a oštećene su tvrtke iz Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Pročitajte više