LOKALNI IZBORI

VELIKA ANKETA Idući vikend su izbori. Tko će biti novi gradonačelnik Zagreba?

Foto: 123rf

LOKALNI izbori održat će se 16. svibnja ove godine, a bitka za Zagreb sigurno je jedna od najzanimljivijih. 

Naime, situacija se bitno promijenila nakon iznenadne smrti dugogodišnjeg gradonačelnika Milana Bandića, koji se smatrao favoritom za ulazak u drugi krug. Sada je favorit bivši aktivist i saborski zastupnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević, dok se za ulazak u drugi krug s njime bori nekoliko kandidata, ako je vjerovati anketama.

Kome ćete vi dati svoj glas na izborima za gradonačelnika Zagreba? Recite nam u anketi!

 

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš/Možemo!/Nova ljevica)

Kandidaturu za gradonačelnika je najavio početkom prošle godine. Kao svoj najveći adut ističe da za sobom nema nikakvih repova i da nikom ništa nije dužan. Zalaže se za reorganizaciju rada gradske uprave, poboljšanje komunalnih usluga te fokus stavlja na održivost i ekologiju.

Joško Klisović (SDP)

Ovaj dugogodišnji diplomat proveo je najveći dio života u javnom ili državnom sektoru. Kaže da više nije mogao promatrati kako Zagreb propada te navodi da je pošten, artikuliran, odlučan i okrenut ostvarivanju rezultata. 

Davor Filipović (HDZ)

Javnosti manje poznat profesor ekonomije i zastupnik u Gradskoj skupštini nudi, kako kaže, novi model upravljanja gradom. Tvrdi da će inzistirati na transparentnosti u vođenju financija Grada.

Vesna Škare Ožbolt (neovisna)

Dugogodišnja političarka i odvjetnica, bivša HDZ-ova ministrica pravosuđa, najavljuje smanjenje najvećeg prireza u Hrvatskoj te sređivanje gradskih financija. Kao goruće probleme u gradu vidi obnovu nakon potresa, prostorni plan i komunalnu infrastrukturu. 

Jelena Pavičić Vukičević (BM 365)

Dugogodišnja zamjenica i najbliža suradnica Milana Bandića ipak se odlučila kandidirati za gradonačelnicu Zagreba nakon njegove iznenadne smrti. Pavičić Vukičević obećava da će njegovati Bandićevu ostavštinu, ali i da će omogućiti građanima da više odlučuju o aktivnostima gradske uprave. 

Davor Nađi (Fokus)

Liberalni magistar ekonomije koji je u politiku ušao u Svetoj Nedelji, gdje je bio zamjenik gradonačelnika, kaže da želi da građani Zagreba znaju kako je utrošena svaka njihova kuna te najavljuje ukidanje prireza i ostalih nameta i otpuštanje uhljeba. 

Miroslav Škoro (DP)

Za gradonačelnika Zagreba kandidirao se nakon smrti Milana Bandića. Najavljuje vraćanje dugova grada, popravljanje financijske situacije i komunalne infrastrukture te reviziju štetnih ugovora. Obećao je besplatne vrtiće, zatvaranje Jakuševca i pokretanje izgradnje novog stadiona i suvremene bolnice.

Zvonimir Troskot (Most) 

Saborski zastupnik Mosta kaže da se kandidirao zbog 10-godišnjeg iskustva u poslovnom svijetu. Kao svoje glavne atribute ističe financijsku pismenost te poznavanje financijskih propisa i revizija. 

Anka Mrak Taritaš (Glas)

Prošli put je kao HNS-ovka s Bandićem ušla u drugi krug i relativno tijesno izgubila, no ovaj put se Anka Mrak Taritaš, predsjednica Glasa, odlučila kandidirati tek nakon što je propao dogovor o koaliciji sa SDP-om. Objasnila je da Bandićev duh i dalje prijeti Zagrebu te da će unaprijediti povlačenje novca iz EU fondova.

Željko Tokić (nezavisni)

Željko Tokić uspješan je poduzetnik i vlasnik nekoliko tvrtki koje zapošljavaju više od stotinu ljudi. U utrku za gradonačelnika odlučio je ući jer ne vidi bolje rješenje među ostalim kandidatima. Nudi glasačima da će Zagrebom upravljati kao biznismen.

Pročitajte više