Velika Britanija dovršila proces ratifikacije SSP-a Hrvatske i EU-a

Velika Britanija dovršila je u petak, 3. rujna, proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Hrvatske s Europskom unijom (EU), predavši dokumente o ratifikaciji Europskom vijeću u Bruxellesu, priopćilo je u petak britansko veleposlanstvo u Zagrebu.

Velika Britanija je u listopadu 2002. prekinula proces ratificiranja SSP-a jer je, kao i Nizozemska, bila nezadovoljna suradnjom službenog Zagreba s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu (ICTY).

"Zadovoljan sam što je Velika Britanija sada ratificirala taj sporazum. Čestitam hrvatskoj vladi na poduzimanju koraka potrebnih za ispunjavanje političkih kriterija i postizanje statusa kandidata za EU", rekao je britanski ministar za europska pitanja Denis MacShane.

Britanija je proces ratifikacije nastavila u travnju 2004., nakon što je Europska komisija, dajući avis (mišljenje) o hrvatskoj aplikaciji za članstvo, prihvatila ocjenu Tužiteljstva ICTY-ja da Hrvatska sada potpuno surađuje s Tribunalom.

"Budućnost Hrvatske je u EU-u i Hrvatska će imati našu punu potporu ... na svome putu prema punopravnom članstvu. Nadam se da će uspjeh Hrvatske ohrabriti i druge zemlje u regiji da poduzmu potrebne reforme", stoji u priopćenju MacShanea koje prenosi britansko veleposlanstvo.

Hrvatska je postala kandidat za EU u lipnju ove godine.

"U međuvremenu, važno je da Hrvatska nastaviti napredovati u pitanjima kao što su proces povratka izbjeglica i suradnja s ICTY-jem. S time u vezi, važno je da se (haški bjegunac) Ante Gotovina pojavi pred Haškim tribunalom čim prije moguće", napominje se u MacShaneovu tekstu.

SSP su ratificirala oba doma britanskog parlamenta, sporazum je dobio pristanak Kraljice, a potpisao ga je ministar vanjskih poslova Jack Straw. Proces je završen u petak u podne kada je instrument ratifikacije službeno predan Vijeću Europske unije u Bruxellesu, priopćeno je.

Nizozemska je proces ratifikacije završila u svibnju.

SSP između Hrvatske i EU-a potpisan je 14. svibnja 2001. godine.

(Hina) xrt ydv

Pročitajte više