POVIJESNI TRENUTAK Velika Britanija je aktivirala članak 50, Brexit je započeo

Foto: Hina

VELIKA BRITANIJA upravo je aktivirala članak 50 i time započela postupak Brexita. U sljedeće dvije godine Velika Britanija će izaći iz EU-a.


Do povijesnog trenutka došlo je kada je stalni predstavnik Velike Britanije pri EU-u, Norman Smith, predao Donaldu Tusku pismo koje je potpisala premijerka Theresa May, čime ga je službeno obavijestio kako Velika Britanija izlazi iz EU-a.

Nakon predaje pisma Donaldu Tusku i aktiviranja članka 50, 27 država članica EU-a i Velika Britanija započet će proces pregovora.

Tusk je u svom obraćanju medijima nakon predaje pisma rekao: "Nema razloga da se pretvaramo kako je ovo sretan dan. Ni u Bruxellesu ni u Londonu".

Britancima je poručio kako već nedostaju Europskoj uniji.

Govor May u parlamentu

U isto vrijeme, u britanskom parlamentu, Theresa May je obavijestila zastupnike kako je pismo o pokretanju Brexita potpisano i predano Donaldu Tusku.

Zastupnicima je govorila o svojoj "čvrstoj odlučnosti da dobije pravi dogovor za svaku osobu u ovoj zemlji" u trenutku kada su započeli pregovori.

Rekla je kako vjeruje u Veliku Britaniju i kako je ovo prilika za veliku transformaciju zemlje.

Komentari na Brexit

Britanski parlamentarci, ali i eurozastupnici, nisu se suzdržavali od komentara na društvenim mrežama. Tako su neki pozdravili činjenicu da je Velika Britanija napokon odlučila pokrenuti postupak, čime Europa zna na čemu je, dok su neki izrazili svoje nezadovoljstvo Brexitom.

Saveznik Angele Merkel, Manfred Webber, je tvitao kako je za EU odsada važan samo interes njezinih građana.

Raspored pregovora


BBC je sastavio potencijalni vremenski raspored događaja vezanih uz Brexit te bi prema njima ovi datumi mogli biti ključni:

29. ožujka 2017. Velika Britanija aktivira članak 50.

29. travnja održat će se sastanak 27 lidera članica EU-a kako bi odobrili mandat Europskoj komisiji za vođenje pregovora s Velikom Britanijom.

U svibnju će EK objaviti pregovaračke smjernice temeljene na mandatu koji su joj sali lideri EU-a.
U svibnju ili lipnju počinju sami pregovori.

23. travnja i 7. svibnja (u slučaju drugog kruga) održavaju se francuski predsjednički izbori.

24. rujna održavaju se njemački parlamentarni izbori.

Ove jeseni bi Velika Britanija trebala donijeti zakonodavni okvir o napuštanju EU-a i inkorporiranju postojećeg europskog zakonodavstva u britanske zakone - tzv. "zakon o velikom poništenju".

Jesen 2018. je ciljani rok za dovršetak pregovora.

Između listopada 2018. i ožujka 2019. godine Britanski parlament, Europsko vijeće i Europski parlament glasat će o eventualnom sporazumu.

U ožujku 2019., ako sve bude išlo po planu, Velika Britanija i formalno izlazi iz EU-a.

Pročitajte više