Velika Britanija Ryanairu: Isplatite naknadu putnicima za otkazane letove

Foto: EPA

BRITANSKA Agencija za civilno zrakoplovstvo (CAA) pozvala je Ryanair da putnicima isplati naknadu za letove otkazane zbog štrajkova njegovih radnika u ovom tjednu, objavili su britanski mediji.

Britanski regulatori tvrde da je Ryanair dužan poštivati odgovarajuće propise EU-a, dok iz kompanije odgovaraju da će odbaciti zahtjeve za naknadu štete, izvješćuje BBC.

Letovi otkazani zbog štrajka

Zbog štrajkova u Španjolskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Portugalu, Italiji i Njemačkoj, Ryanair je otkazao 150 letova zakazanih u petak. Otkazanim je letovima pogođeno oko 24.000 putnika, navela je glasnogovornica irske zrakoplovne tvrtke.

Prema odredbi EU-a 261, putnici u slučaju otkazivanja leta imaju pravo na povrat novca, odnosno na novi let.

Naknada u rasponu od 125 do 600 eura može se zatražiti i ako je let otkazan unutar 14 dana od zakazanog termina, odnosno ako se smatra da je otkazivanje skrivio prijevoznik. Ta se odredba odnosi i na štrajk zaposlenih.

Prijevoznici mogu odbiti isplatu naknade u slučaju "izvanrednih okolnosti", uključujući loše vrijeme i štrajkove kontrolora leta.

Britanski regulatori tvrde da Ryanair mora putnicima isplatiti naknadu s obzirom na to da štrajkaju njegovi zaposlenici, što znači da kompanija snosi pravnu odgovornost za štrajk.

Ryanair: Naknada se ne isplaćuje kad je otkazivanje leta izvan naše kontrole

U Ryanairu, pak, ističu da su ovotjedne štrajkove potaknule "posade konkurentskih zrakoplovnih tvrtki, sindikati i lobističke skupine", što znači da ih se može svrstati u kategoriju "izvanrednih okolnosti".

"Putnicima se ne isplaćuje naknada kad je odgoda, odnosno otkazivanje leta izvan kontrole zračnog prijevoznika", ističe Ryanair u priopćenju.

"Proteklih su godina u Njemačkoj piloti i kabinska posada štrajkali ukupno više od 15 dana pa se od Lufthanse nije tražilo da isplati naknadu putnicima prema Odredbi EU-a 261", ističu u irskoj tvrtki.

"Britanska Agencija za civilno zrakoplovstvo trebala bi također objasniti zašto nije pokrenula nikakve mjere protiv BA (British Airways) tijekom prošlogodišnjih štrajkova kabinske posade", dodaju.

Pročitajte više