Velika Britanija u strahu od novih samoubilačkih napada

SAMOUBILAČKI bombaški napadi "stvarna su i prisutna" opasnost u Ujedinjenom Kraljevstvu, kazao je u razgovoru za BBC Lord Carlile, ugledni neovisni stručnjak za terorizam.

Zakoni o terorizmu doneseni prošle godine trebaju spriječiti ponavljanje tragedija poput one 7. srpnja 2005, kada su 52 osobe poginule u simultanim bombaškim napadima na više lokacija u Londonu.

Carlile misli da su zakoni djelotvorni i da držanje osumnjičenika za terorizam pod nadzorom, umjesto njihovog zadržavanja u zatvoru, nije ugrozilo sigurnost u zemlji.

Kontrolne odredbe, od kojih se 18 primjenjuje od prošle godine, stručnjak smatra primjerenima, ali da zbog rastuće i realne terorističke prijetnje u Britaniji treba dodatno osnažiti odredbe koje bi policiji pojasnile zašto ne može osumnjičenike predati sudu, nego nastaviti primjenjivati kontrolne odredbe.

Kontroverzne odredbe sadržavaju, između ostalog, policijski sat koji za osumnjičenika nastupa u 18 sati, ograničenja posjeta, premetačinu stana, zabrane korištenja mobitela, interneta i odlazaka na putovanja.

Odredbe Zakona primjenjene su 29 tisuća puta prošle godine, ali su u mnogim slučajevima borci za ljudska prava tvrdili kako je njihova primjena bila nepotrebna i pretjerana.

Političari se sada nalaze u situaciji da moraju održati nacionalnu sigurnost, koja je tako grubo narušena prošlogodišnjim terorističkim napadima, ali da istovremeno paze da ne narušavaju osnovna ljudska prava.

Z.A.

Pročitajte više