Velika Gorica zbog uvrijeđenih katolika uklonila snjegoviće

Foto: Facebook

ISPRED muzeja Turopolja u Velikoj Gorici jučer su uklonjeni snjegovići od stiropora postavljeni uoči otvaranja izložbe. Autorsko djelo umjetnika Zdenka Bašića, kako se čini, razbjesnilo je lokalne katolike te je promptno uklonjeno s javnog prostora.

Autor snjegovića: Ja sam se iz protesta povukao s otvaranja

"Moje informacije su da je građanstvo, odnosno vjernici su bili uvrijeđeni snjegovićima i pritisak je bio i na Grad da se uklone. Ja sam se iz protesta zato povukao i s jučerašnjeg otvorenja jer mi je nedopustivo ovakvo nepoštovanje umjetnosti", rekao je za N1 Bašić te dodao kako kroz koncept izložbe nisu ulazili u vjernički dio.

Kao nam je objasnio autor Zdenko Bašić, snjegovići su dio vizualnog identiteta koji za izložbu Perun Božić, koja se održava već drugu godinu za redom.

“Njome ne ulazimo u vjerske običaje ni na jedan drugi način, osim kroz etnološke elemente ili narodne priče na koje se izravno referiramo”, rekao je Bašić za Index.

Objasnio je da zbog svega nije prisustvovao ni otvorenju izložbe.

“Na otvorenje nisam došao jer ovim uklanjanjem je Grad Velika Gorica poslao direktnu poruku meni kao autoru da njima te ne treba i da ne poštuju rad iza kojeg stoji cijeli tim umjetnika koji na ovom projektu radi već dugi niz godina”, rekao je Bašić.

Iz ureda gradonačelnika kažu da su građani prigovarali na društvenim mrežama

No još je luđe objašnjenje koje su za Index dali iz ureda gradonačelnika Velike Gorice.

"Nakon brojnih prigovora građana na društvenim mrežama, snjegovići su izostavljeni iz scenskog izgleda kraj pozornice, budući da je u organizaciji događanja uvijek najvažnije mišljenje naših sugrađana. Tijekom događanja prate se komentari naših sugrađana i reagira se prema njihovim zahtjevima kako bi Prosinac u Gorici bio što bolji i uspješniji događaj", odgovorila nam je mailom Elizabeta Stipetić iz ureda gradonačelnika.

No na društvenim mrežama pronašli smo uglavnom zgražanje zbog donesene odluke. Na Facebook stranicama Turističke zajednice Velike Gorice nismo našli nikakvih primjedbi, kao ni na onoj muzeja Turopolja na Facebooku, a koja je posljednji put ažurirana 20. rujna. A stranicu Grada Velike Gorice nismo pronašli. Stoga smo poslali još jedan upit uredu gradonačelnika da doznamo gdje možemo pronaći prigovore.

Velika Gorica provjerava profile svojih građana

"Nismo u mogućnosti u službenom dopisu stavljati linkove na profile građana, ali ih je pretragom vrlo jednostavno pronaći", odgovorila je Stipetić. Je li pohvalno ili nevjerojatno da službenici gradskog ureda provjeravaju profile građana kako bi doznali što misle o božićnom programu, odlučite sami.

Pročitajte više