VELIKA MEĐUNARODNA AKCIJA Uhićeno 40 osoba, zaplijenjeno 13 milijuna eura i četiri tone kokaina

Screenshot: Twitter (Guardia Civil, Europol)

U MEĐUNARODNOJ akciji koju je predvodila španjolska Civilna garda uz potporu Europola i Eurojusta, uhićeno je 40 osumnjičenika u Španjolskoj, Maroku i Njemačkoj.


U akciji je zaplijenjeno više od 13 milijuna eura u kešu, gotovo četiri tone kokaina, 18 luksuznih vozila i tri jahte. 

Tržišna vrijednost kokaina od 103 milijuna eura

Kako javlja Europol, vrijednost zaplijenjenog kokaina na španjolskom tržištu iznosila bi oko 103 milijuna eura.

Ova akcija je razotkrila međunarodnu zločinačku organizaciju koja se bavila krijumčarenjem kokaina i pranjem novca.

Istraga je provedena u suradnji s Američkom agencijom za suzbijanje droge, njemačkom carinom, njemačkom policijom, talijanskim karabinjerima i marokanskim DGST-om.

Istraga započela 2016. godine u Španjolskoj

Istragu je prva započela španjolska Civilna garda, 2016. godine kada je otkrila postojanje grupe za krijumčarenje droge jedrilicama u španjolskom gradu Denia. Istražitelji su nedugo nakon toga jednu od tih jedrilica presreli u luci Cadiz u Španjolskoj, a u njoj je bilo 400 kilograma kokaina koji je bio sakriven u lažnom dnu na pramcu broda.

Daljnja istraga uputila je istražitelje u postojanje međunarodne zločinačke organizacije koja je krijumčarila drogu u velikim količinama te prala novac, a njom se upravljalo iz Venezuele. Njome je upravljao Španjolac za kojim je trenutačno raspisan međunarodni nalog za uhićenjem.


Europol javlja kako je ista organizacija u Španjolskoj uspostavila dvije velike strukture s bazama u Pais Vascu i Melilli.

Prva se bavila krijumčarenjem kokaina prekooceanskim putem od Venezuele do Španjolske jedrilicama. Druga se bavila naplatom profita od prodaje kokaina na teritoriju Španjolske te je naplaćeni profit slala u bazu organizacije, u Venezuelu.

Slali novac za Venezuelu u namještaju "s lažnim dnom"

Glavna odgovorna osoba za ubiranje tog profita identificirana je suradnjom s podružnicom Američke agencije za suzbijanje droge u Madridu.

Osoba koja je osumnjičena bila je smještena pokraj Madrida, a izdavao se za biznismena koji se bavio kupovinom drvenog namještaja u Španjolskoj pa je isti taj namještaj izvozio u Venezuelu u kontejnerima za prijevoz robe.

Novac koji su tako slali natrag u Venezuelu sakrivali su u namještaj koji je u sebi imao "lažno dno", odnosno pregrade u kojima su sakrivali novac.

Novac su slali uglavnom u novčanicama od 200 i 500 eura, a upravo jedna takva pošiljka locirana je ovom istragom u Valenciji. U jednoj pošiljci policija je otkrila osam milijuna eura u kešu.

U zračnim lukama zaplijenili četiri milijuna eura u kešu


Ćelija iz Melille regrutirala je uglavnom ranjive pojedince slabog imovinskog stanja koji bi potom transportirali novac s mjesta na mjesto. U različitim operacijama istražitelji su zaplijenili preko četiri milijuna eura u kešu u Malagi i Melilli. Novac je zaplijenjen u zračnim lukama u Malagi i Melilli, a konačna destinacija novca trebala je biti Venezuela.

Vođa grupe iz Melille, kako javlja Europol, bio je Španjolac koji je akcijama upravljao iz Frankfurta. On se pak predstavljao kao biznismen koji se bavi kupnjom i prodajom vozila, a bavio se pranjem novca za organizaciju iz Venezuele. Kako javlja Europol, pranje novca se najčešće obavlja tako da se keš koji je zarađen na ilegalan način "uloži" u kupovinu skupocjenih predmeta.

Identificiran je i uhićen u Njemačkoj, zahvaljujući suradnji marokanske policije, njemačke carinske policije i njemačke policije, a planirao je bijeg iz Europe.

Peru novac kupovinom skupocjenih predmeta

Iz Europola javljaju kako su ovu istragu podupirali od svibnja 2016. godine tako što su pružali analitičku i operativnu potporu svim državama koje su bile uključene u istragu.

Tijekom međunarodno koordinirane akcije koja je provedena 18. listopada, Europol je u Melillu poslao financijske stručnjake koji su pomogli u identificiranju razmjene novca i analizi informacija te koji su pružili tehničku potporu što je dovelo do identifikacije međunarodnih veza s drugim zločinačkim organizacijama.

Simon Riodent, šef Europolove financijske obavještajne skupine, rekao je kako se krijumčari droge moraju riješiti novca koji zarađuju te kako im te usluge pružaju osobe koje se bave pranjem novca.

"Oni prikupljaju gotovinu, krijumčare ga ili transportiraju u zemlje u kojima su velike gotovinske uplate moguće. Tamo kupuju automobile ili druge predmete visoke vrijednosti koje onda izvoze izvan EU-a. Kriminalne radnje se provode velikim dijelom u kešu, a ukidanje novčanice od 500 eura i uvođenje praga za novčane uplate su jako učinkovite metode protiv pranja novca", zaključio je.

Pročitajte više