"Velika Srbija trenutno nije moguća zbog odnosa snaga u svijetu"

NEKAD istaknuti pripadnici srpskih radikala, a danas lideri Srpske napredne stranke nastale nakon raskola unutar SRS-a, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić više se ne kunu u "veliku Srbiju", upravo suprotno smatraju da je to nerealan i neozbiljan stav.

"Sad možemo otvoreno reći da 'velika Srbija' nije naša politika i da nećemo na njoj ustrajati. Naša je politika da budemo na strani srpskog naroda i pomažemo mu koliko god je to moguće", rekao je Nikolićev zamjenik Aleksandar Vučić srpskim novinarima objasnivši kako je "besmisleno tvrditi da Karlobag pripada Srbiji ili da će joj jednog dana pripasti". Iako su Vučić i Nikolić često isticali kako je njihov politički cilj jednog dana osloboditi "Republiku Srpsku Krajinu", Vučić kaže da ta ideja ujedinjenja svih srpskih zemalja (što uključuje i Republiku Srpsku) u ovom trenutku "nije realna zbog odnosa snaga u svijetu".

Zbog toga su Vučić i Nikolić svoje djelovanje fokusirali na "zaštitu srpskog naroda zapadno od Drine i Dunava i izgradnju najbližih odnosa s Republikom Srpskom, te pomaganje narodu otjeranom iz Krajine i Hrvatske". Vojislav Šešelj tako je ostao "usamljeni zaštitnik" ideje o "velikoj Srbiji", odnosno linije Karlobag - Ogulin - Karlovac - Virovitica. To je jedan od osnovnih ciljeva Srpske radikalne stranke, te je kao takav posebno istaknut u stranačkim dokumentima. Ta su stajališta donedavno branili i Vučić i Nikolić, ali otkad su se rastali s radikalima su, kako se čini, promijenili mišljenje.

P.V.
Foto: kliker.info

Pročitajte više