Velika većina Japanaca protiv kineskih zahtjeva

VELIKA većina Japanaca protivi se zahtjevima koje je iznio kineski predsjednik Hu Jintao, pokazuju u ponedjeljak rezultati ispitivanja koje je objavio japanski dnevnik Asahi Shimbun.

U okviru afro-azijskog summita u Indoneziji, predsjednik Hu Jintao zatražio je od Japana da "korektno obradi neka važna pitanja, posebice iz povijesti, posjeta svetištu Yasukuni i pitanja Tajvana".

Patriotsko svetiše Yasukuni posvećeno je japanskim vojnicima, njih 2,5 milijuna, poginulih za domovinu, među kojima sedam ratnih zločinaca koje su saveznici osudili nakon 1945., poput generala Hidekija Toja.

Smješteno u središtu Tokija, na dva koraka od Carske palače, smatra se među osporavateljima simbolom militarizma carskog Japana iz 1930.-40. godine. Od dolaska na vlast 2001., japanski premijer Junichiro Koizumi ondje odlazi barem jednom godišnje.

Ta godišnja hodočašća nailaze na oprečna mišljenja kod Japanaca. Prema anketi Asahija, 48 posto ispitanika smatra da Koizumi ne bi više trebao posjećivati svetište. Njih 36 posto sklono je nastavku hodočašća.

Ispitivanje dokazuje također da je 50 posto Japanaca pesimistično glede budućnosti kinesko-japanskih odnosa dok ih 47 posto misli da će se "unaprijediti".

Većina od 56 posto ispitanika razočarana je činjenicom da Koizumi na summitu s kineskim prvim čovjekom nije zahtijevao ispriku i odštetu za štetu nanesenu tijekom nedavnih antijapanskih prosvjeda u Kini.

(Hina) xbnš ysb

Pročitajte više