Veliki hakerski napad na Ukrajinu: "Strahujte i očekujte najgore"

Screenshot:

JUTROS je izvršen veliki hakerski napad na web stranice više ukrajinskih ministarstava, javljaju agencije. Srušene su stranice Ministarstva obrane, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva energetike i Ministarstva vanjskih poslova. Hakirana je i stranica državne službe za hitne slučajeve.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je prerano reći tko bi mogao stajati iza napada, ali napominje da je iza ranijih sličnih napada stajala Rusija. Ukrajinski dužnosnik zadužen za sigurnost je rekao da su "svi subjekti kibernetičke sigurnosti svjesni ovakvih mogućih provokacija Ruske Federacije te da će odgovor na te incidente biti uobičajen".

"Strahujte i očekujte najgore"

Neke od stranica su nedostupne, a na stranicama Ministarstva vanjskih poslova osvanuo je tekst na ruskom, poljskom i ukrajinskom. "Ukrajinci! Sve informacije o vama postat će javne. Strahujte i očekujte najgore", stoji u poruci iznad koje je prekrižena ukrajinska zastava.

Napad se dogodio u trenucima velikih tenzija između Rusije i Zapada zbog Ukrajine. Zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu održano je nekoliko rundi pregovora kako bi se tenzije smirile, ali bezuspješno. Rusija je, podsjetimo, nagomilala oko 100.000 vojnika uz granicu s Ukrajinom.

Bliski Bidenov suradnik: Spremni smo na odlučni odgovor u slučaju napada na Ukrajinu 

Sjedinjene Države su "spremne" na sve scenarije s Rusijom, bilo da je riječ o nastavku dijaloga ili o "odlučnom odgovoru" u slučaju napada na Ukrajinu, rekao je jučer blizak suradnik Joea Bidena, nakon tjedna neuspješnih diplomatskih pregovora s Moskvom.

"Sada ćemo razmisliti i konzultirati se s našim saveznicima i partnerima o sljedećim koracima", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan pred novinarima u Bijeloj kući. Po ocjeni američke obavještajne službe, Rusi još nisu "donijeli konačnu odluku" o eventualnoj invaziji na susjednu zemlju.

"Spremni smo na sve scenarije. Spremni smo ostvariti napredak za pregovaračkim stolom i spremni smo učiniti sve što je potrebno i prikladno da bismo obranili naše saveznike, pomogli našim partnerima i odlučno odgovorili na svaku agresiju", dodao je.

"Siguran sam da će Amerikanci i Europljani biti jedinstveni"

"I ubuduće ćemo se pojačano dogovarati s našim partnerima o oštrim gospodarskim mjerama kojima ćemo odgovoriti na svaku rusku invaziju na Ukrajinu", upozorio je.

Odgovarajući na upit o jedinstvenom stajalištu SAD-a i Europe u vezi s eventualnim sankcijama, rekao je da je "siguran" u to.

To ne znači nužno da će obje obale Atlantika "imati istu listu do najmanjih pojedinosti", ali "siguran sam" da će Amerikanci i Europljani "biti jedinstveni u primjeni oštrih gospodarskih mjera", istaknuo je Jake Sullivan.

 

Uskoro opširnije

Pročitajte više