Veliki korupcijski skandal: Šef Samsunga optužen za mito, pronevjeru, krivokletstvo i druge zločine

Foto: FAH

DRŽAVNI tužitelji Južne Koreje rekli su da će optužiti stvarnog šefa Samsunga Lee Jae-yonga za mito i druge zločine, prenosi CNN.

Ovaj slučaj dio je velikog skandala oko političke korupcije koji već neko vrijeme potresa Južnu Koreju.

Lee (48) je uhićen ranije ovog mjeseca i od tada je u pritvoru. Očekuje se da će protiv njega i četvorice izvršnih direktora Samsunga danas biti podignuta optužnica.

Mito, krivokletstvo, pronevjera, tajenje profita i imovine

Tužitelji navode da je Lee, poznat i kao Jay Y. Lee, platio milijune dolara kako bi podmitio predsjednika Parka Geun-hyea i tako osigurao vladinu potporu za kontroverzno spajanje poduzeća koje mu je omogućilo veću kontrolu nad Samsungom.

Optužuju ga za mito, krivokletstvo, tajenje ilegalnog profita, pronevjeru i tajenje inozemne imovine.

Samsung i Lee poriču ove optužbe.

Kakav otac, takav sin

Lee je nasljednik velikog carstva Samsunga. Njegov otac bio je predsjednik grupe dok nije umro od srčanog udara 2014. I on je dva puta osuđivan zbog korupcije, ali je oba puta pomilovan.

Lee je također potpredsjednik tvrtke Samsung Electronics (SSNLF), najvećeg bogatstva u obiteljskom nizu povezanih tvrtki.

Ovaj slučaj postao je glavni element velikog skandala koji je natjerao stotine tisuća južnokorejskih prosvjednika na ulice te potaknuo zakonodavce da glasuju za opoziv predsjednika s dužnosti.

Pročitajte više